Lokalna akciona grupa, koja se sastoji od predstavnika opštinske uprave, nevladinog i privrednog sektora, početkom godine je izabrala grupu prioritetnih projekata za opštinu Priboj za 2007. godinu, a nakon toga je pripremljena projektna dokumentacija za najprioritetnije projekte. Projekti rekonstrukcije visećeg mosta u starom delu grada, i nadogradnja dečije ambulante u novom delu grada, dva su prioritetna projekta koji će biti realizovani u okviru Projekta razvoja opština jugozapadne Srbije (PRO).
Viseći most u starom delu grada je izgrađen pre 40 godina i u tom periodu je samo jednom rekonstruisan. Postojeće stanje mosta je veoma loše s obzirom da je donja čelična konstrukcija dotrajala, pa je samim tim i bezbednost pešačkog saobraćaja dovedena u pitanje. Taj most predstavlja jedinu pešačku komunikaciju između starog dela grada i leve obale reke Lim, na kojoj se nalaze Opšta bolnica, Dom zdravlja, fabrika proizvoda od plastičnih masa Poliester Priboj, a taj most koristi i stanovništvo mesne zajednice Mokronozi. Procenjuje se da više od 1000 stanovnika Priboja svakodnevno koristi ovaj most. Zuhra Berber, menadžer Lokalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća kaže da će „stanovnici naselja sa leve obale Lima napokon moći da odahnu, jer će njihova deca biti bezbednija na putu od kuće do škole, pogotovo u zimskom periodu“.
Potprojekat nadogradnje dečijeg dispanzera u novom delu grada, koji će takođe biti finansiran od strane PRO i Opštine Priboj, trajno će rešiti problem prostorija opšte ambulante u novom delu grada. Ambulanta će umesto postojećih, gotovo nefunkcionalnih prostorija, biti preseljena u adekvatan prostor, što će naravno stvoriti bolje uslove za rad zaposlenih u ambulanti, a samim tim i poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga koje ambulanta pruža našim građanima.
Procenjena vrednost ova dva projekta premašuje iznos od 240.000 evra. Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) obezbedili su 90 odsto sredstava, dok će Opština Priboj izdvojiti iz opštinskog budžeta ostatak neophodnih sredstava. Početak radova na rekonstrukciji mosta se očekuje u prvoj polovini avgusta, dok bi oba potprojekta trebala biti završena do kraja godine.
Ovi potprojekti predstavljaju samo jedan od ključnih elemenata PRO projekta i u skladu su sa strategijom održivog razvoja opštine Priboj, koju je krajem 2006. godine usvojila Skupština opštine Priboj. U strategiji je identifikovano pet ključnih prioriteta za razvoj opštine Priboj: razvoj malih i srednjih preduzeća, ruralni razvoj, razvoj turizma, očuvanje životne sredine i razvoj lokalne zajednice. Realizacija ova dva potprojekta predstavlja prvi korak u implementaciji strategije.
Realizacija Projekta razvoja opština jugozapadne Srbije (PRO) počela je u drugoj polovini 2006. godine i sprovodi se u opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj. Sveobuhvatan cilj PRO projekta je osnaživanje kapaciteta lokalnih samouprava za unapređenje društveno-ekonomskog razvoja i davanje doprinosa dostizanju standarda dobrog lokalnog upravljanja u regionu. Projekat PRO finasiraju Evropska unije preko Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) i Vlada Švajcarske preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a implementira ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.