Ni pet meseci posle održavanja lokalnih izbora u Leskovcu nije konstituisana nova skupština. Svi pokušaji da stranke demokratskog bloka formiraju vlast propali su. Posledice po građane su brojne. Zbog toga što nema skupštinu, Leskovac trpi – od najbanalnih problema kao što su javna higijena, psi lutalice, uklanjanje tezgi sa ulica, pa do ozbiljnijih – zaustavljena je izgradnja vodovoda i realizacija 50 miliona evra vrednog projekta regionalne deponije.
Demokratska stranka kao trenutno najjača u demokratskom bloku pokušala je da formira skupštinsku većinu sa ostalim strankama iz tog bloka. Ali dogovor nije postignut.
– Problem je u DSS, kada su ukapirali da su oni jezičak na vagi, da oni određuju da li će biti skupštinske većine ili ne, oni su se povukli. U pregovorima ja sam rekao da im se sve ponudi – kaže predsednik opštine Leskovac Vladan Marinković.
– Neki uslovi koji su tu bili postavljeni, nama nisu u tom trenutku odgovarali. Naravno, nama nije bila ideja pošto-poto uzeti vlast. Mi u principu nismo bili zadovoljni rezultatima koje smo postigli na lokalnim izborima i smatrali smo da je u tom trenutku bolje da budemo opozicija – objašnjava predsednica leskovačkog odbora DSS Milica Momčilović.
Nekoliko investitora moralo je da odustane od namere da ulaže u Leskovac, kaže predsednik opštine Vladan Marinković.
– Bez skupštine ne mogu odobriti ni jednu grinfild investiciju, bez skupštine ne mogu da dovedem investitore koji bi hteli da investiraju ovde – kaže Marinković.
Milica Momčilović smatra da posledice nisu tako drastične. „Mislim da se malo više manipuliše tim posledicama i da one nisu baš toliko drastične kako to pokušava da se prikaže.“
Iako je rok za formiranje skupštine istekao pre više od dva meseca, republička vlada zaokupljena sopstvenim problemima, još nije reagovala i uvela privremene mere u Leskovcu.
Time bi bilo omogućeno formiranje privremenog opštinskog veća koje bi sa ingerencijama koje ima koliko-toliko pokrenulo Leskovac sa mrtve tačke.