Problem nasilja nad ženama sve vidljiviji 1Foto: MUP

Prevencija, pružanje pomoći, osnaživanje žrtava nasilja u porodici i borba protiv nasilja nad ženama su prioritetne aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova“, naglasila je Popović Ivković na sastanku koji je održan u Beogradu.

Popović Ivković je istakla da je za Republiku Srbiju jedan od najznačajnijih koraka u sprečavanju i borbi protiv nasilja u porodici donošenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna 2017. godine, a čiji je osnovni cilj pružanje zaštite i podrška žrtvama nasilja u porodici.

Zakon uvodi novi pristup u radu policije u smislu prevencije i reakcije policije pre izvršenja krivičnog dela i zaštite žrtava, dajući mogućnost žrtvama da ostanu u svom okruženju, dok nasilnom članu porodice nameće ograničenja, što podstiče žrtve da prijave nasilje, rekla je Popović Ivković.

Ona je ukazala i na razloge zbog kojih žrtve porodičnog nasilja najčešće ćute, a to su stid, strah od osude društva ili ekonomska zavisnost.

Zakon nam je omogućio anonimnu prijavu, i ako žrtva nema hrabrosti da prijavi nasilnika to moramo da uradimo mi umesto nje i da joj tako pomognemo i izbavimo iz začaranog kruga nasilja u kom se nalazi“, poručila je Popović Ivković.

U prilog tome, kako je istakla, govori porast broja prijava krivičnih dela iz godine u godinu, što je i jasan pokazatelj da je ovaj problem vidljiviji, da se o njemu govori, da je svest u vezi sa ovim problemom svakoga dana sve veća i da su žrtve nasilja ohrabrene da o ovome govore naglas.

Policija ima mogućnost da privremeno zabrani učiniocu nasilja da prilazi žrtvi i kontaktira je, kao i da privremeno udalji učinioca iz stana“, naglasila je Popović Ivković i podsetila da su na tom planu sprovedene brojne aktivnosti u cilju obuke 1.350 policijskih službenika za postupanje u slučajevima sprečavanja porodičnog nasilja i pružanja zaštite žrtvama.

Ona je najavila i četvrti ciklus obuke u 2019. godini, u cilju što adekvatnije obuke policijskih službenika i primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Popović Ivković je ukazala i na besplatnu telefonsku liniju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je dostupna 24 sata u nedelji, na koju se prijavljuju događaji sa elementima nasilja u porodici.

U toku 2018. godine u MUP-u je uvedena aplikacija u kojoj se evidentiraju sva postupanja policijskih službenika po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici“, podsetila je Popović Ivković.

Kako je istakla, od aprila ove godine započeta je i realizacija projekta ,,Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, u saradnji sa UN WOMEN, koji ima za cilj da osigura bezbednost žena i devojčica, jačanjem kapaciteta relevantnih zainteresovanih strana i unapređenjem svesti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.