Entuzijazam za nuklearke naročito je bio izražen u Istočnoj Evropi, koja želi da postane manje zavisna od ruske nafte i gasa, te smanji stepen zagađenja izazvan upotrebom uglja u termoelektranama, piše Njujork tajms. S druge strane, dok se Japan bori s krizom izazvanom prirodnom katastrofom, u mnogim krugovima pokreću se debate o rizicima koje vrebaju od nuklearki. Kada je reč o Nemačkoj, ta tema aktuelna je već decenijama, navodi američki list. Istraživanja javnog mnjenja po pravilu pokazuju da se gotovo 70 odsto Nemaca protivi upotrebi nuklearne energije.

– Nesreća u Japanu može da dovede do zaokreta u načinu mišljenja u Evropi jer vlade pojedinih država nisu bile dovoljno transparentne u vezi sa radom nuklearnih reaktora – izjavio je za Njujork tajms Henrik Polic, član organizacije Međunarodni fizičari za sprečavanje nuklearnog rata.

S druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel počela je da ubeđuje sunarodnike da ne postoji opasnost od eksplozija u nuklearkama.

– Znamo koliko su bezbedne naše nuklearke i ne vreba nam opasnost od ozbiljnog zemljotresa ili ogromnih talasa – saopštila je Merkelova proteklog vikenda.

Sličan stav izrazio je poljski premijer Donald Tusk, koji je rekao da će nuklearne elektrane u toj državi biti izgrađene tako da obezbede maksimum bezbednosti. Mada Češka, Slovačka i Rumunija takođe pokušavaju da razviju nuklearnu energiju, deo njihove javnosti se ozbiljno protivi takvoj odluci jer smatraju da bi se u slučaju sprovođenja planova u delo ruske, francuske i američke kompanije nadmetale međusobno za izgradnju reaktora.

Egzodus državljana članica EU

Tokio – Ambasadama više evropskih zemalja i evropskim preduzećima preporučeno je da napuste region Tokija zbog rizika od radijacije nakon eksplozija u nuklearki Fukušima, dok Amerikanci ostaju u regionu i prate preporuke lokalnih vlasti. Francuska je preporučila svojim državljanima koji žive u regionu Tokija, da se udalje na nekoliko dana ako nemaju poseban razlog za ostanak. Holandija takođe preporučuje svim strancima da se upitaju da li je njihovo prisustvo neophodno u regionu Tokija, rekao je Frans presu otpravnik poslova u delegaciji EU u Japanu Stefan Iber. Prema rečima Ibera, Nemačka, Austrija, Mađarska, Finska i Luksemburg su uvele slične mere. „Veliki broj nemačkih preduzeća poput Boša, Dajmlera, BMV-a, i advokatske kancelarije su takođe evakuisale svoje porodice. Ovo je pravi egzodus“, kazao je Iber. Beta