Pred Opštinskim sudom u Požarevcu ove nedelje će početi suđenje Marku Miloševiću zbog sumnje da je 2000. pretukao člana pokreta Otpor Nebojšu Sokolovića, nanevši mu teške telesne povrede. Milošević se, sa svojom majkom Mirjanom Marković, nalazi u Rusiji, gde su im tamošnje vlasti pružile politički azil, zbog čega prema međunarodnim propisima ne mora da se odazove pozivu na suđenje.
Suđenje Marku Miloševiću počeće na osnovu iskaza nekoliko očevidaca, javila je RTV B92. Svedoci sukoba između članova Otpora i saradnika Marka Miloševića na sudu su pre oko pola godine ponovili tvrdnje iznete još u maju 2000, prema kojima je lično Marko Milošević pretukao Nebojšu Sokolovića. Milošević je Sokolovića navodno pretukao greškom, jer ga je zamenio s Miloradom Tadićem, vlasnikom tada opozicionog požarevačkog Radija Boom 93.

Bezbedni u Rusiji

Nedavno je specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao da bi u narednih nekoliko meseci trebalo da bude završena istraga protiv grupe osumnjičene za šverc cigareta koju je predvodio Marko Milošević s majkom Mirjanom Marković. Njoj se u Srbiji sudi zbog sumnje da je uticala na zaposlene u Vladi da nezakonito dodele stan dadilji njenog unuka Marka.

– Upravo pred 5. oktobar on je prišao, došao u izborni štab tadašnjeg DOS-a i rekao mi da mu je žao što sam ja dobio batine, jer me je zamenio za Mišu Tadića – kaže Sokolović.
Njemu je tokom sukoba isečena arkada, imao je podlive oko očiju i bio šutiran po glavi i grudnom košu. On je nezadovoljan zbog osmogodišnjeg odlaganja suđenja i smatra da je reč o mešanju politike u rad pravosudnih organa.
– Mislim da je odlaganje posledica jakog julovskog i SPS lobija, koji je ostao snažan u pravosuđu – tvrdi Sokolović.
Otporaš Momčilo Veljković, koji je 2. maja 2000. takođe pretučen, posle čega je proveo i dva meseca u pritvoru, smatra da nije slučajnost što suđenje Marku Miloševiću počinje tek pošto je obelodanjeno da on i Mirjana Marković u Rusiji imaju izbeglički status.
– Kompletno pravosuđe u Požarevcu na sve načine je pokušavalo da izbegne to suđenje, ali zbog pritiska javnosti i našeg pisma ministru pravde Petroviću i njegovom ministarstvu, gde smo ukazali na sve pogreške požarevačkog pravosuđa, sudija Gordana Vidojković je zakazala to ročište – kaže Momčilo Veljković.