Javna akcija povodom 20 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu 1Foto:J.D.

 Javna akcija “Rekonstrukcija zločina” povodom 20 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, održana je danas u centru Beograda.

Akciju su organizovali Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom, uz podršku Dah teatra.

Na transparentima su bila ispisana imena mesta u kojima su počinjeni zločini, poput Ćuške, Dubrave, Trnja… Na najvećem transparentu je pisalo “Pamtimo zločine na Kosovu” na srpskom i albanskom jeziku. Na pločniku su stavili prostirke na kojima su ležali “mrtvi” Albanci i oko njih ocrtavali njihova tela kredama.

Skup je obezbeđivala policija, incidenata nije bilo, ali je bilo pojedinačnih dobacivanja, poput “Šiptari nisu narod, to je stoka, to treba ubijati”. Nekoliko mladića je psovalo skup, policija nije reagovala. Dosta građana se zaustavilo da pita o čemu se radi, bilo je i stranih državljana.

Staša Zajović iz Žena u crnom izjavila je novinarima da je celokupno civilno stanovništvo u Srbiji i na Kosovu doživelo stradanja, ali da je albansko dodatno stradalo.

“Ovo je naš krik protov skrivanja i ćutanja o zločinima počinjenim na Kosovu od strane srpskih oružanih snaga. Tražimo da prestanu sa manipulacijom i falsifikovanjem podataka o žrtvama i da se procesuiraju svi odgovorni za počinjene zločine, poput odgovornih za masovne grobnice i skrivanje leševa, kao i da se prestane sa glorifikacijom ratnih zločinaca – naglasila je između ostalog Zajović.

“Tokom NATO bombardovanja od marta do juna 1999. godine celokupno civilno stanovništvo Srbije podnelo je razaranje i ljudske žrtve. Međutim, pored NATO bombardovanja, albansko civilno stanovništvo na Kosovu bilo je izloženo i etničkom čišćenju od strane režima Slobodana Miloševića. Oružane formacije (MUP Srbije, Vojska Jugoslavije i paravojne jedinice) počinile su nebrojene zločine na Kosovu, koji su kulminirali tokom NATO bombardovanja: proterivanje 800.000 građana albanske nacionalnosti u Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, uz obavezno oduzimanje dokumenata. Ovaj progon bio je praćen krajnjom brutalnošću, zlostavljanjem i ubijanjem civila i zarobljenika, premeštanjem tela ubijenih kosovskih Albanaca u masovne grobnice po Srbiji, silovanjem Albanki, uništavanjem kuća, paljevinom objekata i pljačkom imovine”, ukazali su ranije organizatori.

Ovom akcijom oni su izrazili najdublje saosećanje i solidarnost sa porodicama ubijenih – zbog gubitka njihovih najmililjih, neizmerne patnje i beskrajnog poniženja koje im je naneo tadašnji režim Srbije.

Organizatori javne akcije su poručili da institucije Srbije moraju da preduzmu korake ka zadovoljavanju pravde i odgovornosti prema žrtvama prethodnog režima na Kosovu.

Od države zahtevaju da se uradi popis i precizna evidencija svih žrtava rata na Kosovu, čime bi se izbegle manipulacije i zloupotrebe; da se otkriju i saopšte svi podaci o nestalima tokom rata na Kosovu; da se javno saopšte svi podaci o masovnim grobnicama u Srbiji u kojima se nalaze posmrtni ostaci osoba albanske nacionalnosti; da se procesuiraju odgovorni za prikrivanje zločina  monstruoznim skrivanjem posmrtnih ostataka u masovne grobnice širom Srbije; da se procesuiraju svi odgovorni za sve zločine počinjene na Kosovu i da se prestane sa slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca i prekine sa praksom njihovog povratka u institucije.

J. D.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Javna akcija povodom 20 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu”

  1. Ovo inače finansira Vlada Srbije, zato Vučić ima podršku dela tzv. civilnog društva

    • Ovakve organizacije su najveća opozicija Vučiću, jer on nacionalizam koristi da manipuliše građanima, sa druge strane oni koji su „opozicija“ a pričaju nacionalističke priče, direktno rade za njega i održavaju ga na vlasti

  2. A ovi organizatori jel su chuli za OVK i njihove zlochine i etnichko chischenju protiv Srba i Roma na Kosovu u 1998 i 1999 godini?Zashto ne zatrazhe odgovornost za Tachija,Haradinaja,Chekua,…?Ili samo srpske zlochine su zlochine,a albanske nisu?

  3. Ovo je sramota! Što niste pravili performans povodom 20. godišnjice Bombardovanja Srbije! Ovakvo ponašanje je ravno izdajstvu. Preselite se u Albaniju, pa se tamo bavite pozorišnim predstavama na ulici!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.