Profesija novinar: Od univerzalne sveznalice do ponosne neznalice 1

Tribinu organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimediau.
Razgovori će biti realizovani u deset gradova Srbije (Novi Sad, Niš, Novi Pazar, Subotica, Užice, Vršac, Kragujevac, Vranje, Šabac, Zaječar).

Teme koje će biti predmet razgovora u Nišu su: šta je potrebno da bi neko (p)ostao novinar; koraci u karijeri nekad i sad; ugled novinara i novinarstva u bivšoj Jugoslaviji i danas; odabir tema i sagovornika, cenzura i autocenzura nekad i sad; da li je ikada na našim prostorima bilo isplativo biti novinar; moralna odgovornost novinara nekad i sad, navodi se u saopštenju.

Moderator: Mladen Velojić – direktor Media centra u Nišu

Sagovornici: Rade Radovanović – novinar i dramski pisac, Jovanka Matić – istraživačica medija, Dragana Sotirovski – novinarka, Vladeta Radović – profesor Filozofskog fakulteta u Nišu. Uvodničarka: Gordana Suša – novinarka
Ove godine navršava se 20 godina pisustva edicije Multimedia, IP Clio, u stručnoj i široj javnosti. Nedavno, na 23. međunarodnom salonu knjiga u Novom Sadu, uručeno je i poslednje u nizu priznanja – Povelja Novosadskog sajma za dvadesetogodišnjicu uspešne aktvinosti što je četvrto priznanje dosadašnjem uredničkom konceptu i aktivnostima.

– Namera nam je da “radno obeležimo” ove jubileje u Srbiji i to sa svojim dugogodišnjim partnerima i saradnicima. Serija razgovora pod nazivom Mediji i Novi optimizam imaće za cilj da otvori javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara. Time nastavljamo sa dvodecenijskim podsticajima medijskim poslenicima da se aktivnije zalažu za obrazovanje i unapređenje profesije. Dnevni list Danas, kao i agencija Beta takođe obeležavaju dve decenije delovanja. Ova naša dva ugledna, neposrnula i nepotkupljiva izvora informacija i kritičkog mišljenja, učestvovaće i beležiće debate koje će se raealizovati u deset gradova Srbije – navodi se u saopštenju. Kako se ističe, u trenucima obeleženim medijskom neslobodom, u vremenu u kojem se situacija u medijskim oblastima ocenjuje kao alarmantna a cenzura priglušuje glasove drugačije od dominantnih, gde tabloidna štampa postaje izvor (ne)proverenih informacija i gde je umeće medijske manipulacije postalo obavezna veština državnih funkcionera, postavlja se pitanje šta i kuda dalje? Može li se nastaviti ovim utabanim putem medijskog terora i tražiti u mraku sad već retke svetionike ili treba tražiti nova rešenja, nove pristupe iznalaženju slobode govora, mišljenja, informisanja? Ova, i mnoga druga pitanja sve više dobijaju na svojoj aktuelnosti, a da bi se došlo do odgovora neophodno je pokrenuti dijaloge, sučeliti stavove, kritički pristupiti problemu. Edicija Multimedia već dvadeset godina održava tradiciju postavljanja pitanja i davanja odgovora; namenjena stručnoj i široj javnosti aktivno se bavi širenjem medijske pismenosti i kulture. “Novi optimizam” prepoznao ju je kao jedan od onih retkih svetionika koji se ne gase, odnosno, koji ne bi smeli biti ugašeni! Zato istupamo zajednički stvarajući biblioteku Novog otpimizma.

Kada je reč o temama o kojima će se diskutovati na razgovoru temu “Profesija novinar: od univerzalne sveznalice do ponosne neznalice” Novi optimizam preporučuje: Hari Štajner “Ogledanje moći”; Đovani Gocini “Istorija novinarstva”; Štefan Rus Mol “Novinarstvo”; Ričard Krejg “Onlajn novinarstvo”; Asa Brigs, Piter Berk “Društvena istorija medija”.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.