Promene pri upisu - za uspeh 60 poena, za maturu 40 1Foto: Fonet/ Kostadin Kamenov

To je za Danas potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević, koji kaže da se za ovakav raspored bodova zalagao i ranije, ali da nije bilo vremena za promenu pravilnika o upisu u srednje škole za ovu školsku godinu, pošto je na čelo Ministarstva prosvete imenovan u avgustu prošle godine.

Šarčević dodaje da će biti još promena na maloj maturi, te da se razmišlja o postavljanju kamera u učionice i sale u kojima se polažu testovi, koje bi snimale iz ptičje perspektive. Ministar dodaje da je o tome već razgovarao sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubom Šabićem.

– Ako bismo uspeli to da uradimo, pola posla bismo završili – kaže ministar, najavljujući od jeseni diskusiju o postojećem konceptu male mature, u koju će biti uključeni ljudi iz škola.

Na pitanje kako sprečiti mahinacije sa prepravljanjem testova, Šarčević odgovara da bi mala matura trebalo da bude nezavisna eksterna ocena, kao i velika matura, što bi značilo da se sve odvija na jednom mestu, uključujući i pregledanje testova. Međutim, ministar razmišlja da se ode i korak dalje, uvođenjem eksternih testiranja i u četvrtom i šestom razredu, da bi se imao što bolji uvid u školsko ocenjivanje.

Vanredna kontrola sprovođenja završnog ispita koju je ministar tražio u 28 škola Pčinjskog, Nišavskog i Raškog okruga još nije završena, a Šarčević ne odustaje od namere da, ukoliko se pokaže da je bilo zloupotreba, budu kažnjeni svi odgovorni. Na pitanje može li se desiti da krivicu snose samo nastavnici, a da direktori škola, pa i načelnici školskih uprava koji su imenovani po partijskoj pripadnosti budu zaobiđeni, ministar je jasan – odgovornost nikoga neće zaobići. Tvrdi da ga stranačka pripadnost ne interesuje i da ga u tom smislu dosad „niko nije vukao za rukav“. Napominje i da, ukoliko ne bude mogao tako da radi, uvek ima mogućnost da ode sa čela Ministarstva prosvete. Šarčević dodaje da, nezavisno od sumnji u regularnost završnog ispita, nije zadovoljan kadrovskim rešenjima u pojedinim školskim upravama i da je za neke rukovodioce našao zamene, a do nekih će doći putem konkursa. Ističe da je bilo pokušaja da mu „lokalni šerifi“ nametnu neka imena, ali da on na to nije pristao.

Direktori u Pazaru tvrde da je matura bila regularna

Novi Pazar – Aktiv direktora osnovnih škola u Novom Pazaru tvrdi da je polaganje male mature u tom gradu bilo u skladu sa stručnim uputstvom za sprovođenje završnog ispita i da „zasad nemaju pouzdane podatke da je bilo korišćenja nedozvoljenih tehničkih sredstava“.

U saopštenju se navodi „da su svi uočeni pokušaji upotrebe telefona ili prepisivanja na vreme sprečeni, kao i da dežurni nastavnici u svojim zapisnicima nisu konstatovali bilo kakve propuste koji bi uticali na regularnost završnog ispita. Oni tvrde i „da niko od direktora škola nije vršio bilo kakav negativan uticaj na rad dežurnih nastavnika i supervizora tokom realizacije završnog ispita, niti bilo koje drugo lice (zaposleni ili roditelji)“. Ocenili su da prosečan broj osvojenih bodova „ne odstupa od ostalih škola u Srbiji“ i navode primera škola u Beogradu gde je u više od 60 škola „ostvaren prosečan broj bodova od preko 20, koji je uzet kao prag pri oceni „sumnjivih“ škola“.

Aktiv direktora novopazarskih osnovnih škola je pozvao Ministarstvo prosvete da se „svi problemi rešavaju u okrilju ustanova osnovnog obrazovanja i da se saslušaju i uzmu u razmatranje“ njihova mišljenja „kako bi se donela rešenja koja će obezbediti punu pravilnost sprovođenja završnog ispita“. S. N.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.