Promocija karikatura Dušana Petričića u Subotici 4. jula 1
Na promociji će govoriti Dušan Petričić, autor i karikaturista; Nela Tonković, istoričarka umetnosti; dr Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji; Boris Varga, analitičar; prof dr. Žarko Korać, psiholog; Vesna Mališić, novinarka NIN-a; Željko Bodrožić, novinar i predsednik NUNS-a; dr Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka i Radoslav Ćebić, novinar lista Vreme.
U nastavku pročitajte tekst Nele Tonković o izložbi karikatura i Dušanu Petričiću:
Karikaturisti su sasvim posebni ljudi, oni imaju dvostruko više snage: najpre pronicljivo zapažaju šta se to događa oko njih, a onda tu pojavu komentarišu. Ipak, u Srbiji se posao karikaturiste tu ne završava, komentar nipošto nije njegova konačna izjava o nekoj društvenoj ili političkoj pojavi – veliko finale karikature ovde je osvešćivanje ljudi. Osvešćivanje, a ne prazna zabava ili puki smeh. Zabava i smeh su rezervisani za ona društva u kojima vlasti ne ulažu živote svojih građana u velikom eksperimentu izdržljivosti javnog pred opštim dobrom. Biti karikaturista u Srbiji danas zbog toga je veoma odgovoran posao.
Dušan Petričić tom poslu pristupa gotovo kao naučnik: on svaku pojavu raščlani, rastavi je, pa temeljno pregleda, zatim sastavi i tek onda izriče svoj komentar. Njegove karikature/komentari zato su toliko tačni, zbog toga tako lako komuniciraju osnovnu ideju autora: ideju o potrebi promene. Kada duže gleda Petričićeve karikature, pogotovo kada ih gleda jednu za drugom, čovek ne može da ne poželi da promeni nešto. Makar situacije, makar aktere, makar njihove postupke. Zapravo, čovek shvata da je ta promena ipak suštinska jer bi se tako, promenom svega nabrojanog, promenio naš život. Promena bi bila lekovita.
A Petričić bi i taj promenjeni život sa pažnjom pratio – doduše, možda kao ilustrator dečijih knjiga.
Dušan Petričić diplomirao je grafiku u klasi profesora Bogdana Kršića, na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Radio je, uspešno, kao ilustrator i karikaturista za Večernje novosti, Politiku, NIN, The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star. Nakon dvadeset godina života i rada u Kanadi, 2014. godine vratio se u Srbiju, gde je prvo radio kao karikaturista u listu Politika, koji je s njim prekinuo saradnju 2016. iz političkih razloga. Danas objavljuje karikature u NIN-u.
Dušan Petričić će govoriti o svojim karikaturama i našoj stvarnosti 4. jula od 20 časova u Klajn hausu. Sa njim će razgovarati Natalija Jakovljević, novinarka, a u razgovoru će učestvovati Nela Tonković, istoričarka umetnosti, dr Čedomir Čupić, profesor FPN u penziji, Boris Varga, analitičar, dr Žarko Korać, psiholog, Vesna Mališić, novinarka NIN-a, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, dr Snježana Milivojević, profesorka FPN-a, i građani – oni kojima Petričić pomaže da se osveste.