Foto: FoNet

Patrijarh Irinej je istakao, obraćajući se posle bogosluženja, da je „Gospod doneo istinu, ljubav i mir, mir pre svega u srcima našim da ga širimo oko sebe“ i da svakog bližnjeg vidimo kao svog brata. Neka u svetu zavladaju mir i nestanu nemiri, poželeo je patrijarh Irinej.

Liturgiji su prisustvovali i ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Posle liturgije, episkop toplički Arsenije, vikar patrijarha, pročitao je božićnu poslanicu u kojoj se ističe da Božić otkriva cilj i smisao života na zemlji, kao i da se na ovaj praznik posebno molimo za raspeto Kosovo i Metohiju.

Srpska pravoslavna crkva je najavila da će patrijarh Irinej posetiti banjalučku eparhiju u ponedeljak, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Po prvi put nakon bombardovanja u Prištini je održana Božićna liturgija. Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je rano jutros u ovaj hram i uneo badnjak uz pevanje božicnih tropara. Jutros su u Prištinu došli i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević.

„Na ovo božićno jutro šaljemo poruku mira sa jednom ispruženom rukom pomirenja, rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanaca, isto kao što ih više nema ovom hramu“, rekao je Dejan Pavićević.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da je iz Prištine danas poslata poruka mira.

„Želimo da živimo u ljubavi i miru sa svima, ovo je poruka da nećemo odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a kamoli od naše crkve“, rekao je Stojanović.

Božić je na Tviteru čestitao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Božićnu čestitku je uputio i Ivica Dačić. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, koji hrišćanski praznik proslavlja u Vitlejemu, uputio je Božićnu čestitku svim građanima Srbije. „Veoma sam počastvovan što mogu sa ovog svetog mesta, iz Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu da čestitam svim građanima Srbije Božić, najradosniji hriš?anski praznik“, naglasio je Dačić.Svima želim mir, zdravlje, porodičnu sreću, istakao je Dačić, koji takodje želi „stabilnost i međusobno poverenje u našoj zemlji i čitavom regionu“.

„Hristos se rodi“, navodi se u čestitki Dačića.

 

Božić se praznuje kao dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Činjenica da predstavlja rođenje novog života svrstava ga i u dečiji praznik, praznik detinjstva, roditeljstva. Ovaj praznik se slavi u krugu porodice i traje tri dana.

Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Prema Jevanđelju, Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda, koja se kretala od Istoka prema Zapadu, zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca. Čestita se rečima „Hristos se rodi“ i odgovara sa „Vaistinu se rodi“ i posle 40 posnih dana, to je prvi mrsni dan.

Važna ličnost u proslavi Božića je i položajnik. U prepodnevnim satima položajnik dolazi u kuću. Može biti srodnik ili bliski prijatelj, od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje. Božić okuplja celu porodicu. Mesi se česnica, koja se zakuvava u ranim jutarnjim satima. U nju se stavljaju novčić i razni simboli vezani za ratarstvo, pčelarstvo, stočarstvo… Ko od ukućana nađe neki simbola, veruje se da će biti najuspešniji.