Proslava Oluje uz sve epidemiološke mere i ove godine 1Foto: EPA-EFE/ MIROSLAV LELAS

Za 26. godišnjicu obeležavanja akcije Oluje sve je spremno, ali već drugu godinu za redom proslava Oluje u Kninu održava se uz pridržavanje epidemioloških mera, javlja Hrvatska radio-televizija.

“ Lani je bila prva godina, tu smo hteli poslati jasne i važne poruke i u tome smo uspeli uz veliku podršku javnosti. Ove godine ne ide cela Vlada, nekako kroz razgovor smo utvrdili da se ove godine ne ide, izjavio je potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević

To nije korak unazad, od politike uključivosti i pomirenja se neće odustati i uvek će se slati poruke onako kako smo započeli mandat, dodao je on.

„Moj neodlazak ne znači odustajanje od te politike ili slanje neke druge poruke“, kazao je MIlošević, koji je predstavnik Srpskog srpske manjine u Vladi Hrvatske.

Centralna svečanost Oluje održaće se na stadionu fudbalskog kluba Dinara u Kninu.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava niz gradova, opština, županija i udružunja Domovinskog rata koje organizuju obeležavanje ovog važnog datuma u svojim sredinama. Za sada imamo oko 15 podrški koje smo pružili širom Lijepe naše, kaže Tomo Medved, potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

U Hrvatskoj se Oluja proslavlja kao velika pobeda u tzv. Domvinskombratu devedesetih, a u područjima gde žive proterani Srbi i njihovi potomsci obeležava se kao jedan od najvećih zločina iz tog rata, za koji niko nije odgovarao.

Hrvatska vojno-policijska akcija Oluja, u kojoj je proterano više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba, zločin u kome je Hrvatska uspela da etnički očisti taj prostor od Srba i to se nikada ne ne sme zaboraviti, poručeno je sa današnjeg skupa „Oluja zločin koji traje i danas” povodom obeležavanja 26.godišnjice ovog događaja.

Predsednik Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih lica u Srbiji Milan Žunić kazao je kako proterani Srbi iz Hrvatške ne mogu da shvate političke predstavnike Srba iz Hrvatske koji idu na skup u Kninu, jer je pre Oluje u Hrvatskoj živelo više od 600.000 Srba, a danas ih ima manje od 150.000, „tako da nije jasno šta tu ima da se slavi”.

Hrvatska vojno-policijska akcija Oluja počela je 4. avgusta napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Proslava Oluje uz sve epidemiološke mere i ove godine”

  1. Sramota ili bolje rečeno nestvarni užas – slavljenje fašizma, genocida i etničkog čišćenja usred Evrope, usred jedne države članice Evropske unije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.