Prosvetna inspekcija dobija pojačanje 1

To je najavljeno na jučerašnjem zajedničkom sastanku republičke i pokrajinske prosvetne inspekcije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se broj prosvetnih inspektora prethodnih godina smanjivao jer su mnogi mislili da oni nisu potrebni, ali i da je bilo u modi da se ova služba napušta zbog malih plata, a ljudi su prelazili da rade na nekim imaginarnim projektima. Ministar je najavio da će novom sistematizacijom republička prosvetna inspekcija biti ojačana sa 12 inspektora i da su lokalne samouprave dobile nalog da imenuju inspektore koji nedostaju. Pomoćnik ministra prosvete za inspekcijske poslove Bogoljub Lazarević izneo je podatak da je 32 odsto mesta u opštinskim i gradskim prosvetnim inspekcijama nepopunjeno, a ministar je naveo da će obavestiti sve lokalne samouprave da taj posao završe.

– Kada se ta mesta popune i kada ojačamo republičku prosvetnu inspekciju, uz dobro organizovane školske uprave, više neće biti pravljenja raznih saveza, petljanja i muvanja – poručio je Šarčević, napominjući da su prosvetna inspekcija, školske uprave i pravna služba tri stuba koja moraju da budu ojačana, što je preduslov za bilo kakvu reformu obrazovnog sistema.

Bogoljub Lazarević je kao neobično ocenio to što je plata republičkih prosvetnih inspektora niža od zarade direktora škola čiji rad kontrolišu i podsetio da je 2003. bilo 38 inspektora koji su bili zaduženi za tri nivoa obrazovanja, a da ih je danas duplo manje, a obuhvataju celokupnu prosvetu. On je najavio da će republička prosvetna inspekcija dobiti nova vozila i da će biti bolje tehnički opremljena, te da će se Ministarstvo potruditi da inspektori budu bolje plaćeni. Lazarević je rekao da je plata republičkih prosvetnih inspektora između 43.000 i 46.000 dinara, dok direktori škola zarađuju preko 50.000.

On je naveo i da će nacrt novog zakona o inspekcijskom nadzoru u oblasti obrazovanja biti završen do kraja decembra, napominjući da je njegova izrada počela prošle godine, te da se neće odustati od zacrtanog smera.

– Taj nacrt je predviđao da se, prema preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, čitava prosvetna inspekcija podigne na republički nivo, to jest da sadašnji opštinski i gradski inspektori postanu republički, jer je takav način nadzora uspostavljen u većini inspekcijskih službi u Srbiji. Agencija je uvidela da postoje određeni problemi u funkcionisanju lokalne inspekcije, pre svega zbog čestih promena inspektora iz razloga koji nisu stručni, zbog čega nema kontinuiteta u njihovim postupanjima. Smatramo da ova preporuka ima smisla i pokušaćemo da je realizujemo kroz nacrt zakona – rekao je Lazarević.

Žalbe

Na pitanje kakve pritužbe stižu na adresu prosvetne inspekcije, Bogoljub Lazarević kaže da su to najčešće žalbe iz oblasti radno-pravnih odnosa, na nasilje u školi, prigovori na ocene tokom školske godine, kao i na zaključne ocene na polugodištu i na kraju godine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.