Prosvetnim radnicima i organizacijama uručene Svetosavske nagrade 1Ministar Ružić na dodeli nagrada Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas na dodeli Svetosavskih nagada u Vladi da su dobitnici ovogodišnjeg priznanja dokaz da „Sveti Sava živi i bitiše u svima nama“.

On je dodelio ukupno 29 Svetosavskih nagrada pojedincima i organizacijama za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća.

Ružić je rekao „da nas je upravo je Sveti Sava“ naučio da je ljubav prema knjizi koja je temelj velikih dela.

Ružić je rekao da je Sveti Sava bio „i učenik i nastavnik, sin i otac“ srpskog naroda i dodao da je on u obe uloge bio „neporeciv uzor svima nama“.

On je rekao da temelje države i društva u budućnosti treba postaviti tako „da obrazovanje bude državni prioritet i dostupno svima, da svakom pojedincu pruži mogućnost da uči tokom celog života i dobiju priliku za stalni profesionalni razvoj“.

Ružić je rekao da, zahvaljujući pre svega trudu i umeću nastavnika, učenicima u Srbiji nije uskraćeno pravo na obrazovanje, uprkos teškim i nepredvidljivim uslovima izazvaninim epidemijom.

Za takvo pregalaštvo u radu, naglasio je, nastavnici zavređuju veliko poštovanje i zahvalnost učenika i njihovih roditelja.

Ružić je dodao da ne bi trebalo zaboraviti ni vannastavno osoblje „koji je takođe deo tog uspešnog mozaika“.

On je rekao da će jedan od vidova zahvalnosti nastavnicima biti nastojanje Srbije da im omogući uslove za bolji i podsticajniji rad u školama.

U ime nagrađenih zahvalio se maturant prirodno-matematičkog smera u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji Vasilije Pantelić i rekao da nagrade predtavljaju potvrdu svih njihovih dosadašnjih postignuća.

On je rekao da je „u današnje vreme posebno značajno ostati na putu znanja“ i dodao da je nagrada imenovana po prvom srpskom prosvetitelju podsticaj svim dobitnicima da nastave tim putem i usavršavaju se u svom radu.

Pantelić je naglasio da nagrade, iako su uglavnom dodeljene pojedincima „ne pripadaju samo njima, već je dele sa svojim nastavnicima, profesorima i mentorima“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.