Protest proizvođača malina i kupina 22. marta 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Upravni odbor tog udruženja, prema rečima Radovića, tek treba da donese odluku gde će biti centralno mesto okupljanja, a dogovoreno je da proizvođači poljoprivrednom meahnizacijom krenu iz svojih mesta prema centralnoj tački gde će se održati protest.

On je rekao da je pisma za zahtevom da se uključe u rešavanje problema niskih otkupnih a visokih izvoznih cena malina i kupina poslato predsedniku države Aleksandru Vučiću kao i premijerki Ani Brnabić, ali da nisu odgovorili ni protokolarno.

Na odluku o protestu, kako je rekao, neće uticati zaključci Radne grupe za strategiju unapređena proizvodnje i tržišta malina i kupina koja bi trebalo da se sastane sledeće nedelje i raspravlja o ceni proizvodnje tog voća.

„Radna grupa je formirana pre skoro godinu dana i do sada, osim nekoliko sastanaka nije uradila ništa, a trebalo je da izveštaje o svom radu šalje Vladi Srbije“, rekao je Radović i dodao „da je radna grupa htela nešto da uradi to je do sada trebalo da se vidi“.

Proizvođači malina i kupina, prema njegovim rečima, traže i da otkupljivači polože bankarsku garanciju kako bi se obezbedila naplata po otkupljenoj ceni.

On je rekao da je do sada jedino firma Sirogojno ponudila akontne (početne) cene od 120 dinara po kilogramu dok drugi otkupljivači nude ugovore bez cena.

Radović je istakao da protest nije političke prirode, već „seljački“ i da nezadovoljni proizvođači malina i kupina nisu na strani ni vlasti ni opozicije.