Protest Sindikata obrazovanja Srbije: Četiri godine čekanja na kolektivni ugovor 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Zaposleni u ustanovama visokog obrazovanja, uz potpisivanje kolektivnog ugovora, zahtevaju i izjednačenje cene rada sa cenom rada zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Prema navodima Sindikata, cena rada u visokom obrazovanju je za devet odsto niža od cene rada za osnovne i srednje škole, domove učenika i predškolske ustanove.

Nakon protesta se oglasilo ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja reagovalo je navodeći da za tako nešto nije bilo osnova.

Predsednica ovog sindikata Valentina Ilić je, na protestu, rekla da Vlada i nadležno ministarstvo ne žele da potpišu sa sa sindikatima Posebni kolektvini ugovor za visoko obrazovanje čime su zaposlene uskratili za osnovna prava iz radnog odnosa, navodeći da je to „neodgovorno“ i da se dešava istovremeno dok vlast označava visokoškolstvo „krunom“ obrazovanja.

Na pitanje o eventulanom novom sastanku sa predstavnicima minstarstva prosvete ona je rekla da sindikat nema zvanični poziv, ali da je iz izjave ministra Mladena Šarčevića saznala da se planira za iduću nedelju, navodeći da se nada da će tako i biti.

Komentarišući što se svega nekoliko desetina učesnika okupilo, ona je rekla da je teško doći do medija, što se vidi, ocenila je, i po tome da je današnji skup pratilo svega par medijskih ekipa, ali veruje da će i takav imati „odjeka“ i najavljuje „mnogo veći“ protest na jesen, ako se do tada ne potpiše Posebni kolektivni ugovor.

Ona je dodala da ljude od protesnih okupljanja odbija i to što misle da je usmeren protiv nekog, ali to, navela je, nije ovde slučaj jer se njime samo traži ono što „zaposlenima pripada“.

Potpredsednik ovog sindikata Dejan Micković je rekao da je osnovica cene rada u visokom obrazovanju za 9 odsto niža u odnosu na druge delatnosti u obrazovanju.

On je istakao da nema opravdanja za takav odnos, pogotovo u tome što pojedini u visokom obrazovanju primaju više stotina hiljada dinara.

„Ne može zbog nekih pojedinaca, koji su anomalija sistema, da hiljade ljudi koji pošteno obavljaju svoj posao budu žrtve toga“, rekao je potpredsednik ovog sindikata Dejan Micković,

„Mi ne možemo da potpišemo kolektivni ugovor kojim bi prihvatili manje od onog što je već dato drugim oblastima obrazovanja“, rekao je Micković, navodeći da su, sticajem okolnosti, srednje i osnovne škole potpisale veoma povoljan kolektivni ugovor.

Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja je saopštilo da protest nema osnova i da je Posebni kolektivni ugovor za više i visoko obrazovanje u izradi.

Ugovor će, kako je navedeno, uskoro biti potpisan u dogovoru sindikata obrazovanja i ovog ministarstva, ali tek kada se dobije mišljenje ministarstva finansija.

„Nije ni solidarno da sindikati u visokom obrazovanju traže isto što je omogućeno zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama, jer je činjenica da zaposleni u douniverzitetskom obrazovanju imaju mnogo manje plate i mogućnosti, s jedne strane, a s druge da je DRI ustanovila da mnogi fakulteti i pojedini zaposleni na njima sebi daju plate od više stotina hiljada dinara“, rečeno je u saopštenju.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.