Sindikat metalaca Kragujevca juče je zvanično najavio da će protesti ovdašnjih radnika zbog gašenja društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje početi 20. avgusta ispred hale „Jezero“. Tog dana u 11 sati okupiće se prekobrojni sa evidencije ZZO koji će, pri tom, najverovatnije organizovati jednosatnu blokadu puta Lapovo – Kragujevac.
Dva dana kasnije, 22. avgusta, radnicima ZZO pridružiće se pred gradskom Skupštinom i zaposleni u svim kragujevačkim industrijskim firmama. Sutradan će grupa od 50-ak radnika organizovati protest upozorenja ispred Vlade Srbije. Ukoliko i to upozorenje ostane bez rezultata kragujevački metalci će 27. avgusta masovno krenuti za Beograd, gde će im se, očekuju, pridružiti i radnici iz još nekih gradova u Srbiji.
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je juče da je do sada u tom ministarstvu održano tri sastanka s predstavnicima ZZO i da „novog sastanka sigurno neće biti“.
„Budžet za subvencije cele privrede (gde spadaju i RTB Bor i sva ostala preduzeća) iznosi 3,2 milijarde dinara. Socijalni program za Zastava zapošljavanje i obrazovanje iznosi 2,3 milijarde dinara, tako da je ovaj socijalni program maksimum koji Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja može da ponudi“, kaže se u saopštenju Ministarstva.