Foto: Snežana Čongradin (Sa protesta - arhiva)

Kako navode, Nebojša Stefanović je u izjavi za Insajder još jednom potvrdio da je iznosio neistinite tvrdnje u cilju kreiranja javnog mnjenja u formi koja omogućava dalje nesmetano urušavanje institucija.

– Podsećamo da su neki od zahteva za pokretanje prekršajnih prijava podneti povodom događaja koji su se odigrali deset dana nakon održavanja izbora za predsednika Republike Srbije, na kojima su uočene brojne nepravilnosti i koji se nikako ne mogu smatrati legitimnim. Kako je Dr Nebojša još jednom ponovio da se njegova izjava odnosila upravo na period „ od mesec ili dva dana nakon izbora“ postavljamo pitanje da li Dr nebojša ne zna šta se dešava unutar ministarstva koje je pod njegovom juresdikcijom ili je cilj slanja prijava zastrašivanje svih pojedinaca koji se ne slažu sa diktaturom? – ističu iz Protiv diktature i dodaju da je Stefanović, sjajnom dedukcijom zaključio da iza protesta stoje političari jer su zahtevi politički.

Oni dodaju da izgleda da „uvaženom ministru“ nije jasno da i građani imaju političke zahteve i da ne žele da žive u državi koja ne poštuje njihova osnovna ljudska i politička prava.

– I ako ne raspolažemo briljatnim analitičkim potencijalom poput uvaženog ministra, Protiv Diktature ponavlja da su protesti bili spontano okupljanje građana koji su neposredno reagovali na očiglednu izbornu krađu i zloupotrebu institucija. Na veliku žalost Dr Nebojše Protiv Diktature nikako nije ostao usamljen u svojoj borbi za izgradnju demokratskog društva i ovom prilikom se zahvaljujemo u prvom redu građanima koji su stali uz nas – ističe se u saopštenju.

Oni su se zahvalili i na nesebičnoj podršci svim medijima koji su objektivno pratili proteste i danas ih prate, Policijskom i Vojnom sindikatu Srbije, kao i Pokretu Slobodnih Građana, Novoj Stranci, Demokrataskoj Stranci, Socijal-Demokratskoj Stranci, Narodnoj Stranci, Pokretu Za Preokret, Levici Srbije kao i mnogim drugim.

Iz Protiv diktature su istakli na kraju da ma koliko prijava poslali, ma koliko puta promenili iskaz i ma koliko budu zloupotrebljavali institucije neće odustati od borbe za izgradnju demokratskog društva, i da se izvinimo što kao građani imamo ciljeve koji su politički.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je policija mogla da toleriše neprijavljen skup kada se to moglo nazivati spontanim protestima, ali da se kasnije morao poštovati Zakon o javnom okupljanju. Na pitanje novinara redakcije Insajder kako je došlo do prijava, s obzirom na to da je i sam Stefanović rekao da „nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane“, on navodi da je to govorio misleći na prve dane protesta.