Protiv verskog obreda u školi 1Foto: Freska manastir Mileševa

Udruženje „Ateisti Srbije” saopštilo je danas, u vezi sa incidentom u beogradskoj Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić”, da je proslavljanje verskog praznika Srpske pravoslavne crkve (SPC) Sveti Sava verskim obredom, koji obavlja neko od sveštenika, protivno Ustavu Republike Srbije (član 11.)

Proslavljanje verskih praznika u ovoj, kao nažalost i u mnogim drugim školama u Srbiji, je uobičajeno ali je u suprotsnosti i sa civilizacijskim tekovinama savremenog sveta, utemeljenim još u Prosvetiteljstvu, da se verski obredi ma koje verske zajednice nameću deci u školama, posebno u makar nominalno sekularnim, svetovnim društvima.

Da stvari budu gore, kako smo svi obavešteni, u ovom slučaju je od dece dva razreda, proglašene za bizarne „domaćine slave”, traženo da donesu po sto dinara, da bi sveštenik SPC bio plaćen, ističe se u saopštenju Ateista Srbije.

Uz zadovoljstvo što se ovim povodom ipak oglasilo i Ministarstvo prosvete, ističemo i da reakcija tog ministarstva nije adekvatna situaciji, kao i štetnom i štetočinskom trendu.

Osim nezadovoljstva samim činom traženja novca od dece, a za sveštenika privilegovane crkve, Ministarstvo nije učinilo ništa da stane na put štetnoj i primitivnoj pojavi uvođenja verskih obreda u škole, ocenjuje se u saopštenju.

Štaviše, ministarstvo se složilo sa verskim obredima, ali ne i sa plaćanjem sveštenika, bez prethodne saglasnosti službi ministarstva.

Stiče se utisak da je ovo zavlačenje prstiju u džepove đaka, sprečeno samo zgražavanjem javnosti, a ne zbog odlučne akcije ministarstva, ističu Ateisti Srbije.

Ateisti Srbije traže od Ministarstva prosvete i od nadležnog ministra, da smesta okončaju ovu štetnu praksu, ne samo u Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić”, već u čitavom prosvetnom sistemu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Protiv verskog obreda u školi”

  1. Iz svih državnih ustanova koje se finansiraju na teret gradjana izbaciti sva religiozna, vjerska obeležja i učenja. Odvojiti religiju od gradjana pa će biti mira u državi. Ostaviti vjeru i religiju vjernicima i u vjerskim institucijama. Kakva slava u državnim školama, opštinama, gradovima i slično.

  2. Sveto trojstvo srpskih popova je: u se, na se i poda se. Ko nas sve predstavlje pred Bogom, dobro nam još i ide.

  3. Sramota je zatupiti decu verskim "ucenjima" I "obredima" u 21-om veku.
    Ko hoce ,moze to uraditi u slobodno vreme I na za to odredjenom mestu.
    Skole sigurno to nisu.Kakva su prava roditelja I dece koja ne veruju?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.