Istakavši da su pitanja koja su otvorena tvrdnjama Foruma definisana Zakonom o kulturnim dobrima i uputstvima Ministarstva kulture i Narodnog muzeja Užice, te da je stanje muzejskih zbirki u nadležnosti tog ministarstva, Markovićnavodi da gradska uprava nema inspekcijske službe koje bi mogle da obavljaju takav vid nadzora.

– Raspolaganje ključevima depoa, prema informacijama koje imam, regulisano je uputstvima Ministarstva kulture i Narodnog muzeja Beograd i internim aktom Narodnog muzeja Užice. Što se tiče predmeta koji su, prema navodima, nestali, a nisu deo muzejskih zbirki, Upravni odbor ustanove, prilikom usvajanja godišnjih izveštaja o radu Narodnog muzeja trebalo je da na osnovu činjeničnog stanja adekvatno reaguje. Većduže vreme zahtevam da se utvrdi zašto to nije učinjeno, zašto nije pozvana komisija za inspekcijski nadzor Ministarstva kulture da izvrši proveru broja i kvaliteta muzejskih eksponata. Insistiram da se svi navodi provere i da se utvrdi pojedinačna odgovornost – rekao je Jovan Marković.

Inače, kako je Danas većizvestio, prema tvrdnjama užičkog Foruma, među nestalim eksponatima su četrnaest starih pištolja, nekoliko vrednih pušaka i automata, odlikovanja prote Milana Đurića, medalja Kraljevine 1883. godine, sablja Koste Pećanca, vredna 15.000 evra, ali i predmeti čija pojedinačna vrednost, kako se navodi, premašuje 20.000 evra.

Blažo Čubrilo, direktor ove ustanove, rekao je Danasu da su nestanci pojedinih eksponata prijavljeni policiji, te da za pojedine predmete, za koje Forum tvrdi da su ukradeni, postoje reversi, a da se nekima gubi svaki trag. Uprava muzeja je najavila da bi Stručno veće te ustanove danas trebalo da se sastane i izjasni o tvrdnjama užičkog Foruma.