Bajden je vođama različitih političkih partija na jučerašnjem sastanku rekao da se suočavaju sa istorijskom šansom da izgrade ujedinjenu Ukrajinu. On ih je takođe ohrabrio „da se bore protiv raka korupcije“ unutar vladajućeg sistema.

S druge strane, Bajden je Rusiji poručio da „prestane da priča i počne da dela“ kako bi se ublažila ukrajinska kriza. On je upozorio da bi dalje „provokativno ponašanje“ Rusije dovelo do njene veće izolacije, te je pozvao Moskvu da okonča svoju navodnu podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine. Bajden je najavio da će SAD obezbediti dodatnih 50 miliona dolara pomoći ukrajinskoj vladi.

U razgovoru sa devet ukrajinskih parlamentaraca, od kojih će se troje kandidovati za šefa države, Bajden je istakao značaj predstojećih predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj, prenosi Beta. Potpredsednik SAD je imao i odvojene susrete sa ukrajinskim predsednikom Oleksandrom Turčinovom i premijerom Arsenijem Jacenjukom, a juče je trebalo da se sastane i sa „demokratskim aktivistima“ u Kijevu. Bajden je poručio i da su SAD spremne da pomognu Ukrajini da postane energetski nezavisna.

Bivši bokserski šampion i kandidat za gradonačelnika Kijeva Vitalij Kličko je nakon susreta sa Bajdenom pozvao SAD i EU da Rusiji nametnu nove sankcije, koje bi pogodile sve oblasti ekonomije i koje bi „zapravo bile bolne“. Kličko je, takođe, pozvao SAD da pomognu opremanje ukrajinske vojske, koja navodno, oskudeva u ljudstvu i materijalu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da vlasti u Kijevu „grubo krše“ sporazum iz Ženeve, dok je u kontekstu pretnji Zapada sankcijama Moskvi, rekao da su pokušaji da se izoluje Rusija „uzaludni“. U međuvremenu, sahranjena su tri muškarca, koja su pre nekoliko dana ubijena na kontrolnom punktu proruskih separatista u blizini Slavjanska na istoku Ukrajine. Okolnosti njihovog ubistva ostaju nejasne.

Lideru krimskih Tatara Mustafi Đemiljevu zabranjen je ulazak na teritoriju Rusije na pet godina, objavila je juče skupština Tatara Krima, Medžlis. „Ova odluka pokazuje s kakvom ‘civilizovanom’ državom imamo posla“, napisao je Đemiljev na informativnom veb-sajtu zn.ua. Inače, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o rehabilitaciji krimskih Tatara kao naroda koji je trpeo represiju u vreme staljinizma.

Papa sa Jacenjukom

Papa Franja primiće u subotu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka u okviru brojnih susreta sa šefovima država i vlada pred ceremoniju kanonizacije dvojice papa. Više desetina šefova država ili vlada očekuju se u subotu i nedelju u Rimu povodom 27. aprila, proglašenja za svece papa Jovana XXIII i Jovana Pavla Drugog.