Ukoliko ne uspeju pravnim putem da reše problem, novinari će izaći na ulice, poručuju iz medijskih udruženja. Kako navode u Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, to pitanje je mnogo šire od medijske sfere. Vlast je, dodaju, obesmislila brojne zakone uzurpirajući institucije, gde se, pre svega na lokalu, novac opredeljuje medijima bez ikakve kontrole.

NUNS i NDNV smatraju da je konkurs za finansiranje medija obesmišljen, jer se finansiraju glasila bliska SNS, koja, pritom, svakodnevno krše profesionalna i etička pravila. Ova udruženja navode da postoje i brojni dokazi da se konkursno finansiranje na lokalnom nivou pretvorilo i u organizovanu kriminalnu delatnost, gde osobe povezane međusobno i sa SNS, u pojedinim opštinama i gradovima raspoređuju novac građana, a u drugim ga dobijaju, a sve uz ozbiljna kršenja zakonskih i podzakonskih akata.

– Najava reinkarnacije Tanjuga od strane države, donošenje uredbe kojom se lokalnim samoupravama omogućava prenošenje akcije medija kojima je privatizacija poništena i obesmišljavanje procesa konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja pokazuju da je Vlada Srbije i definitivno odustala od medijskih reformi. Poslednji slučaj iz Bačkom Petrovcu, gde je takozvana „stručna komisija“ dodelila 200.000 dinara tabloidu Informer, neprikosnovenom laureatu kršenju svih pravila novinarske profesije, dokaz je da su medijski konkursi metastazirali u mehanizme za plaćanje medija koje kontroliše vlast – kaže za Danas predsednik NUNS-a Slaviša Lekić. On dodaje da je jedini način da se ova pojava eliminiše – doslednije sprovođenje kriterijuma za sufinansiranje javnog interesa u medijima, odnosno striktno poštovanje jednog od osnovnih kriterijuma za dobijanje sredstva iz budžeta a to je – poštovanje Kodeksa novinara Srbije.

– Neophodan je i drugačiji pristup izboru članova komisija, odnosno „delegiranju“ onih koji nisu u sprezi sa strankama na vlasti i nisu iz juče/prekjuče osnovanih „nezavisnih“ medijskih udruženja i fantomskih asocijacija. Ili da menjamo zakone, mada u situaciji kad i nož i pogaču drže iste ruke, ne vidim da to može doneti bilo kakav napredak – smatra Lekić.

Nedim Sejdinović, predsednik NDVD, kaže za Danas da nakaradno finansiranje medija nije problem samo novinarskih udruženja, već društva uopšte, „jer se radi o elementarnom kršenju zakona u državi u kojoj ne postoji vladavina prava“.

– Kao novinarska udruženja učestvovaćemo u kreiranju novih zakonskih akata i nadamo se da ćemo uspeti, bar malo, da utičemo na smanjenje sive zone gde je moguć „lov u mutnom“. Ipak, treba uzeti u obzir da i ako imamo najbolje zakone i podzakonska akta, to ništa ne vredi u državi koja apsolutno ne poštuje zakone koje je donela – kaže Sejdinović. On dodaje da novinari jedino mogu da izađu na ulice i protestuju, jer ovo nije samo medijsko pitanje, „već uzurpacija institucija od strane vlasti“.

– Postojećim Zakonom o javnom informisanju i medijima nisu predviđene sankcije za lokalne samouprave koje krše zakon. Ovde nisu prekršeni samo medijski zakoni, već postoji organizovana kriminalna aktivnost. LJudi koji su vlasnici medija u jednoj sredini odlučuju o dodeli sredstava u drugim sredinama. A onda oni njima dodeljuju novac preko svojih lokalnih samouprava. Naravno, svi su povezani sa Srpskom naprednom strankom – navodi Sejdinović. On dodaje da su udruženja pokrenula nekoliko upravnih postupaka, gde će pokušati da ukažu na kršenje zakona.

Bački Petrovac dodelio sredstva Informeru

„Najnoviji skandal se desio u Bačkom Petrovcu, gde je ‘stručna komisija’ dodelila 200.000 dinara zloglasnom listu Informer, koji je uz Srpski telegraf neslavni šampion u kršenju etičkog kodeksa, i to prema monitoringu Saveta za štampu. U Bačkom Petrovcu 1.000.000 dinara dobio je i portal blizak SNS-u, brif.rs, koji je registrovan pre nešto manje od tri meseca i koji je novac dobio i na konkursu u Sremskim Karlovcima“, navode NUNS i NDNV.