Kao i ranijih godina njihova šetnja mamila je znatiželju malobrojnih, mahom radno angažovanih, ranoranilaca koji su na kratko napuštali svoja slabo plaćena radna mesta u prodavnicama i trafikama kako bi pogledom i snimkom mobilnim telefonom pozdravili malbrojnu kolonu u kojoj nažalost većinu čine članovi Vatrogasnog orkestra.

Višedecenijska nezainteresovanost Kraljevčana za ovaj vid obeležavanja praznika rada se nastavlja kao što se iz godine u godinu sve više smanjuje i broj onih koji sebi mogu priuštiti da obeleže ovaj dan tradicionalnim izletom u prirodu uz obavezan roštilj. I ovo je na simboličkoj ravni još  jedan od brojnih pokazatelja stanja u kome se naše društvo, izmučeno višedecenijskom nezavršenom i nadasve nepravednom tranzicijom, nalazi.

I da na kraju ne beše grupe turista iz Makedonije koji su na gradskom trgu sa aplauzima dočekali vatrogasce i malenu kolonu poklonika prvomajskih praznika, a potom se i zajedno fotografisali, praznična slika „usnulog Kraljeva“ bila bi još sumornija.