Foto: psg

Kontinuirani napadi, pozivi na linč i etiketiranje pojedinaca ali i organizacija kao slugu stranih interesa, predstavljaju najgori oblik pritiska na neistomišljenike i pokušaj da se apsolutnom i nasilnom cenzurom učvrsti autokratska vladavina jedne stranke, navodi se u saopštenju.

PSG takođe podseća javnost da ovo nije prvi put da su predstavnici nevladinog sektora meta najprljavije kampanje koja može dovesti do tragičnih posledica.

U razvijenim demokratskim zemljama, nevladin sektor je jedan od najvažnijih kontrolnih mehanizama izvršne vlasti. Vlast koja dozvoljava da pripadnici ne samo nevladinog sektora, već i medija i drugih institucija budu konstantno označavani kao mete, nesumnjivo teži diktaturi, navodi se u saopštenju.

Umesto podsticanja kulture dijaloga i konstruktivnog rešavanja problema, vlast podstiče govor mržnje, pretnje , nasilje, kič, šund , lažna obećanja i lažni patriotizam. PSG garantuje da će po preuzimanju odgovornosti za upravljanje državom osloboditi društvo konflikta u koji ga vlast neprestano gura i da će stvoriti atmosferu u kojoj se različitosti poštuju, a ne kažnjavaju.