Lokalni zvaničnici u Slavjansku su naveli da je civilnom osoblju u upravi grada – zapravo proruskim snagama – naređeno da napuste zgradu i da „njenu odbranu“ obezbeđuju naoružane snage“, prenosi Beta.

Takođe, ukrajinske snage preuzele su kontrolu i nad zgradom javne uprave u Marijupolju, luci na jugoistoku Ukrajine koju su prethodno zauzeli proruski separatisti, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da je upotreba vojske protiv stanovništva na istoku Ukrajine „težak zločin“ i da će ta dela imati posledice. „Ukoliko je režim u Kijevu počeo da koristi vojsku protiv stanovništva, to je veoma težak zločin protiv sopstvenog naroda“, rekao je Putin. On je istakao da će represivna akcija imati posledice za osobe koje donose te odluke, a posebno za odnose dve zemlje. „Ako su sadašnje vlasti u Kijevu zaista to učinile onda se radi o hunti, o vrsti kriminalne bande“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je sadašnja situacija u istočnoj Ukrajini još jedan dokaz da je Rusija bila u pravu kada je podržala referendum na Krimu, prenosi Raša Tudej. Takođe, Putin je juče rekao da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji posle događaja na Krimu donele štetu ruskoj privredi, ali da za sada ona nije kritična. On je, istupajući na prokremljovskom medija forumu u Sankt Peterburgu kazao da sankcije imaju politički karakter i da „nikakve sankcije nisu efikasne u savremenom svetu i ne daju potreban efekat“.

Moskva je juče optužila Vašington i EU za pokušaj dizanja revolucije u Ukrajini i ocenila da tu zemlju Zapad koristi kao „piona u geopolitičkoj igri“ protiv Rusije. „SAD i EU su u Ukrajini pokušali da naprave novu ‘obojenu revoluciju’, da sprovedu akciju promene vlasti suprotno Ustavu“, rekao je šef diplomatije Sergej Lavrov. On je ocenio da je na snazi pokušaj da se Rusija izoluje i da od toga Zapad nikada nije odustao još od vremena Hladnog rata.

Predsednik SAD Barak Obama optužio je juče Rusiju da ne poštuje dogovor postignut u Ženevi, čiji je cilj smirivanje tenzija na istoku Ukrajine i zapretio da će Moskvi biti uvedene nove sankcije, prenosi Beta. On je na konferenciji za novinare u Tokiju, gde se nalazi u dvodnevnoj poseti, rekao da se na ulicama ukrajinskih gradova i dalje mogu videti naoružani ljudi koji zauzimaju zgrade i maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, a da Rusija ne čini ništa kako bi obeshrabrila takve akcije.

„S druge strane, ukrajinska vlada donela je konkretne odluke, donela zakon o amnestiji i ponudila širok spektar reformi, u skladu sa ustavom i sa dogovorom postignutim u Ženevi“, rekao je Obama i ponovio da je neprihvatljivo vojno rešenje problema u Ukrajini. Inače, Vašington je saopštio da su besmislene tvrdnje Lavrova da SAD finansiraju akcije u Ukrajini.

Lavrov je u intervjuu televiziji Raša Tudej rekao da će Rusija adekvatno odgovoriti ako njeni interesi u Ukrajini budu ugroženi i dodao da SAD rukovode akcijama ukrajinskih vlasti.

Evropska komisija izrazila je juče „ozbiljnu zabrinutost“ zbog otmica, mučenja i ubistava na istoku Ukrajine, predočivši da je to suprotno ženevskom sporazumu, a jedan predstavnik Komisije u Briselu je izrazio „puno poverenje u to da naši američki prijatelji doprinose, isto kao i mi, otklanjanju napetosti“. Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, time je odgovorio na pitanje novinara da li prisustvo američkih vojnih brodova u Crnom moru vodi ka smirivanju zaoštrene situacije u Ukrajini.

Berlin prekinuo izvoz vojne opreme

Nemačka vlada je saopštila da ne odobrava izvoz bilo kakve vojne opreme u Rusiju, „zbog aktuelne političke situacije“, čime je zaustavljeno gotovo 70 zahteva za izvoz, javlja AP. Ministarstvo ekonomije je navelo da će vlada „u kritičnim slučajevima“ osigurati da ni već odobren izvoz ne bude obavljen. Saopšteno je da se nijedan od zahteva za izvoz ne odnosi na oružje, kao što su tenkovi i rakete. Ukupna vrednost zahteva za izvoz je gotovo 5,2 miliona evra. FoNet