Takođe, to je prilika, saglasni su poznavaoci prilika, da se pojača ruski uticaj u regionu u vreme kada Zapad i neke arapske zemlje kritikuju Moskvu zbog politike prema Siriji. Tokom jučerašnje posete Izraelu, predsednik te zemlje Šimon Peres apelovao je na Putina da preduzme sve mere ne bi li uklonio pretnje od nuklearnog Irana i zaustavio krvoproliće u Siriji.

U Izraelu, Putin je otkrio spomenik vojnicima Crvene armije, koji su dali veliki doprinos pobedi nad nacistima u Drugom svetskom ratu, u gradu Netanji severno od Tel Aviva, gde inače živi poprilično velika ruska zajednica. Putinov pomoćnik Jurij Ušakov kaže da veoma popunjen raspored Putinovog putovanja naglašava značaj regiona u sistemu prioriteta ruske spoljne politike, prenosi Ria Novosti.

Dobar deo stručne javnosti ističe da bi ruski predsednik mogao da izvuče velike koristi od ove posete, kojoj sam trenutak daje još veći značaj. Naime, Putin je ponovo za kormilom Rusije, Bliski istok drmaju neredi podstaknuti arapskim prolećem, dok su ruske veze sa Sirijom i Iranom i te kako problematične. Zbog toga će, kažu stručnjaci, put u Izrael i palestinske teritorije omogućiti Rusiji da predstavi drugačiji aspekt svoje bliskoistočne politike.

Spoljnopolitički stručnjak Dmitrij Trenin, direktor Karnegi centra u Moskvi, naglašava činjenicu da Putin ima i te kako bliske odnose sa izraelskim zvaničnicima. Opisuju ga čak kao najviše proizraelski nastrojenog ruskog predsednika od pada Sovjetskog Saveza.

„On želi da Rusija bude igrač u regionu. Imajući u vidu zbrku u ovom trenutku, Izrael izgleda kao mesto koje može imati smisla za Putina da ga poseti“, ističe Trenin. Putin i te kako vrednuje izraelsko mišljenje o svemu što se događa u regionu, naročito u Siriji. On dodaje i da bi poseta palestinskim teritorijama takođe trebalo da ojača ruski prestiž – Rusija se još nada da će jednog dana organizovati bliskoistočnu mirovnu konferenciju.

Stručnjaci su saglasni da se Rusija u izvesnoj meri oseća ugroženom zbog jačanja moći islamističkih pokreta u regionu. Zvi Magen, bivši izraelski ambasador u Rusiji, sada saradnik u Institutu za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu, kaže da poseta Putina dolazi u trenutku kada se odvija reorganizacija moći u regionu. Magen navodi da „Rusija sada sve više posmatra Bliski istok kao uzrok nevolja. Porast moći islamista, Moskva doživljava kao pretnju i strahuje da bi događaji vezani za arapsko proleće mogli biti iskorišćeni kao inspiracija za Kavkaz, koji je unutar ruske teritorije“. Magen dodaje da Rusija sa neke strane ima ulogu šiitskog branioca.

Na agendi razgovora Putina sa regionalnim zvaničnici neizbežno je pitanje Sirije, koja je najvažniji ruski regionalni partner. „Moskva posmatra Siriju kao stratešku bazu i kapiju prema Iranu. Zajedno one čine rusku antizapadnu osovinu“, smatra Magen. Po njegovom uverenju razgovori u Izraelu mogli bi pomoći promeni ruske pozicije prema sirijskoj krizi.

Na dnevnom redu naći će se i Iran, a poznato je da Rusija zagovara diplomatsko rešenje ovog pitanja. U tom smislu, verovatno je da će Putin pokušati da uveri Izraelce da je diplomatija jedini način da se reši nuklearni problem Irana.

Pored gorućih pitanja svetske diplomatije, bilateralne ekonomske veze Izraela i Rusije svakako su tema razgovora. Kao što je ukazao Tenin, tehnološki, Izrael je veoma napredna zemlja, glavni partner Rusije za modernizaciju imajući u vidu činjenicu da mnogi izraelski naučnici govore ruski jezik i potiču iz Rusije. Magen ukazuje na sve veće interese Rusije za energetska polja na izraelskoj obali.

Putin je 2005. godine postao prvi ruski predsednik koji je posetio Izrael. Tom prilikom on je obišao Egipat i Zapadnu obalu.