Foto:N1

Dodaje i da bi njena izjava bila kao da se kaže da u Srbiji nema poštenih političara.
„Ta njena izjava bi bila kao da ja Vama sada kažem da u Srbiji nema poštenih političara“, izjavio je Radomirović.

Kako kaže, poslednjih nedelja smo imali seriju uvreda koji su političari uputili novinarima, koji su samo postavljali pitanja.

„Pa tako znamo kako su ministar Vulin i njegova stranka pokušali da uvrede Krik i urednika Stevana Dojčinovića, jutros smo eto videli kako Goran Vesić odgovara na pitanje novinarke N1…Čudno je da najveći funkcioneri ove države izgledaju nervozno kada im se postavljaju pitanja o korupciji“, ocenio je Radomirović.

Prema njegovim rečima, uloga medija je da postavljaju pitanja i da kontrolišu rad izvršne vlasti.

„Funkcioneri su nezadovoljni što još ima dovoljno medija koji postavljaju kritička pitanja“.“Mediji koji hvale vlast bez ikakvog osnova čine medveđu uslugu i medijima i tim političarima“, kaže Radomirović.

Predsednik UNS-a kaže i da novinari treba da izveštavaju pozitivno kada za to ima razlog, ali da je „mnogo bitnija uloga da kritikuju poteze izvršne vlasti“. „To je poenta u svakom demokratskom društvu i da nema kritički nastrojenih medija, sve bi se dešavali u tajnosti, imali bismo zloupotrebe na svakom koraku“, dodaje.

Potrebna solidarnost novinara

Govoreći o etiketiranju medija i ćutanju ostalih novinara na prozivke pojedinih novinara od strane političara, Radomirović kaže da je potrebna međusobna solidarnost novinara, koje danas nema.

Prema njegovim rečima sve to što se desi nekome, može desiti svakom od nas.
Kako kaže, novinari moraju da se organizuju kroz sindikate, da štite svoja prava i slobodu svih novinara u Srbiji.

Na pitanje šta misli o izjavi ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljević koji je rekao da nije upućen u poslednja dešavanja u vezi sa napadima na novinare, Radomirović kaže: Više od te izjave govori činjenica da više od tri meseca nema državnog sekretara za informisanje. Nino Brajović je bio na toj funkciji do izbora nove vlade. Ostavkom vlade niko do danas nije imenovan na to mesto, što govori o tome koliko su vladi i Ani Brnabić bitni mediji“.

Prema njegovim rečima, u toku je pisanje medijske strategije, a to se sve sprovodi bez državnog sekretara, koji bi, kako kaže, mogao da ubrza pisanje i organizuje javne rasprave kako bismo imali što bolju medijsku strategiju.

Predsednik UNS-a kaže i da je ekonomska situacija novinara sve teža, a samim tim je sve veći uticaj vlasti na medije.

„UNS je pokrenuo akciju za slobodu medija. Tražili smo od kolega da podržimo lokalne medije, tako što će lokalne samouprave imati obavezu da iz budžeta izdvoje dva posto za finansiranje medijskih sadržaja. Tako bismo imali medije koji će izveštavati o javnim interesima, a ta dva posto sprečili bi da korupcijom bude ukradeno znatno više novca“, kaže Raomirović i dodaje da NUNS i NDNV nisu hteli da se odazovu toj akciji.