Radovan Karadžić Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Na raspravi o stanju u postupku, Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mesec, odloženo zbog promene u žalbenom veću.

Predsedavajući sudija Teodor Meron sam je sebe, ranije, izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promene, žalbeno veće počne ispočetka većanje o presudi, iako je taj postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Van Johansen pozvao je branioce da svoj zahtev izlože u pisanom podnesku, uz podsećanje da je većanje sudija o presudi, po pravilima suda, poverljivo.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužioci, koji traže da on bude osuđen i za genocid u još šest bosanskih opština. Prvostepeno veće je Karadžića oslobodilo krivice po toj tački optužnice.