Radovanović: Kad se revidira broj umrlih od epidemije bićemo na vrhu svetske liste 1Foto: Mila Teokarević

Vlast je saopštila da će revidirati broj umrlih od epidemije korona virusa, koji je falsifikovan na perfidan i grub način, a kad se to uradi pokazaće se da smo po smrtnosti na vrhu svetske liste, izjavio je danas epidemiolog Zoran Radovanović.

Što se epidemiologije tiče, od početka pandemije je mnogo toga bilo jasno, nije bilo dilema. Bilo je zemalja sa jednim ili 10 umrlih na milion stanovnika, a mi smo proletos imali 1.000 na milion, pa su te brojke umanjivane, rekao je Radovanović na onlajn diskusiji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) „Pandemija u zarobljenoj državi”.

Njemu je, kako je istakao, najviše smetalo to što je u više navrata pominjana „naša biološka spremnost“.

To je strašno, čak i ekstremna desnica u svetu to izbegava, to je sramno još od Drugog svetskog rata, ukazao je Radovanović.

Prema njegovoj oceni, vlast se u borbi protiv pandemije prošle godine ponašala kao „pijanac koji udara između dva plota“, jer je, na primer, posle rigoroznih mera proletos, na jesen imala najliberalniji pristup u Evropi.

Pokazalo se da se vodi „dvojno knjigovodstvo“ broja umrlih od korone, a najviše me je pogodilo što je medicinska struka ponižena. U istoriji se nije desilo da carevi, kraljevi, vlastela, toliko lažu narod kad je u pitanju zdravlje, upozorio je Radovanović.

Autor knjige „Sipanje istine“ Vladimir Milutinović ukazao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić o pandemiji iznosi uslovne tvrdnje koje se ne mogu proveriti, a istovremeno šalje svoje poruke i napada opoziciju.

Milutinović je to potkrepio Vučićevim upozorenjem od prošlog proleća da će, ako se posluša opozicija i puste penzioneri da šetaju sat vremena, groblja biti premala, da bi jesenas penzioneri izlazili napolje i ništa se nije desilo.

Kad se otvarala kovid bolnica u Batajnici, dodao je Milutinović, Vučić je zbog kvara na jednoj sklopki, koja košta 300 dinara, govorio da „oni“ (opozicija) hoće da se bolnica zapali. Sutra je u novinama bila informacija da je zbog te sklopke u toku opsežna operacia BIA i ništa se nije desilo.

Jelena Petrović Nikić iz BCBP ocenila je da je tokom pandemije nastao veliki problem zbog politizacije medicinske struke i podele na lojalne kadrove i one koji nisu lojalni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.