Rajner Hes: Za neonaciste mogu samo da kažem da su moroni

* Nemam razumevanja za one koji i danas obožavaju mog dedu, Rudolfa Hesa, bezdušnog, masovnog ubicu
Unuk ozloglašenog komandanta koncentracionog logora Aušvic govori za Danas

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Kada bismo i mi Srbi to isto rekli za svoje koljace i zlocince, narocito za ove iz devedesetih i mi bismo „stekli postovanje u svetu“.

   1. Ми Срби смо своје кољаче и злочинце послали по затворима и судовима, ове из деведесетих, а оне из Другог светског рата – осудили и завршили ту причу. Шта још треба да урадимо? Само реците, није проблем. Поштовање у свету нема за Србе, то смо давно завршили, сви се згражавају над оним што су зли Срби урадили, да не би расправљали о ономе што они раде. И док се ми препуцавамо око тога ко је већи фашиста – ми или Хрвати (ту је ситуација и будалама јасна – Хрвати су победници те трке) – Европа и Америка репризирају деведесете по целом свету. Вуковар је злочин, а Багдад је гађан љубичицама. Зато нас Балканце и држе за најгоре, да о себи не би причали. Што се Хрвата тиче – они се поносе својим зверствима и редовно их славе. Када Срби буду као они – јавите ми да се убијем сам. Између нас никада неће бити знак једнакости.

    1. Ne moze se mis (male drzave) usporedjivati sa slonom (USA). Ovom prilikom treba se setiti reci jednog sindikaliste iz Hitlerove Nemacke (intersantne za Srbiju danas): „Kada su nacisti dosli po jevreje, mi se nismo bunili,jer nismo jevreji.Kada su isti dosli po komuniste,mi se nismo bunili,jer nismo kumunisti. Kada su nacisti dosli po nas, vise nije imao ko da se buni“. .

  2. Pogotovo SPS i radikali koji se dice etnicki ociscenoj „republici srpsko/sumskoj“ u Bosni. Za ono sto je uradjeno na Kosovu da se i ne prica.

 1. @Katarina Živanović
  „MORONI“
  Молим вас објасните шта вам значи ова реч и који је то језик собзиром да српски није ?
  Зашто се „гађате“ тим странским речима ?
  Не схватам шта ваш чланак тиме добија ?
  То је само непотребно скрнављење српског нам језика.
  Што не пишете на српском да вас цео свет азуме. Или се то ви стидите српског језика (најлепшег језика на свету) ?

  1. Dragi Dragiša, sama upotreba ćirilice ne podrazumeva da voliš i poznaješ „najlepši jezik na svetu“. Stoga upoznaj srpski jezik, naročito njegovu gramatiku i pravopis, da bi ga još više voleo. Za početak, nauči da se izraz „s obzirom“ piše odvojeno. A onda sposobnošću funkcionalne pismenosti, shvati da je novinarka Danas-a upotrebila reč moron citirajući izjavu Hesovog unuka. Pa dalje, „stranske reči“ se u srpskom jeziku zovu tuđice….pa kad spustiš srpsku glavu na tursku tuđicu – jastuk, kad staviš tursku tuđicu – kašiku u srpska usta, pa kad zasladiš kafu turskom tuđicom šećerom….ti se seti da „skrnaviš srpski nam jezik“.
   I „oprosti što ti kažem – ti“, jer ja ti kažem svima koji pogrešno misle da su pismeni.

   1. КК, ти мислиш да си погрешно писмена особа. Знаци интерпункције су ти још увек мука, ни Драгиша се није прославио, али је заиста погрешно да ти некоме држиш лекције из српског језика.
    За почетак, ти научи да се израз „с обзиром“ никада не пише без наставка. Дакле, с обзиром на, с обзиром да… итд. Описмени се, па другоме држи лекције. Елементарна писменост ти недостаје.
    Можемо ми као Хрвати да лепо извршимо етничко чишћење језика, па да избацимо јастук, шећер и кафу из језика.
    Успут, образуј се додатно – кашика није турцизам, кашика је прибор за јело којим се једе каша (словенска реч) и нема никакве везе са Турцима.
    Ето, и ти се уброја у све оне који погрешно мисле да су писмени.

  1. @zena
   Није тачно, грешите !
   „МОРОН“ је варваризам или тачније речено „англицизам“ узета (копирана ) из енглеског језика. Право порекло ове речи је из древног грчког језика “ μωρός “
   У нашем насушном српском језику значи: СЛАБОУМАН, БЛЕСАВ, БУДАЛАСТ, ГЛУПАК.
   Непотребно убацивање страних речи у наш сироти српски језик је ништа друго него скрнављење; бахато скрнављење.
   Зашто то новинари и поједини политиканти то упорно раде ?
   Који је стварни циљ ?
   Петоколонашки или одраз њихове (не)културе ?
   У Србији новинари су најнижи културни слој друштва. Зашто је то тако ?

   1. Не постоји насушни језик, језик је језик, па и српски.
    Српски језик није сирот, немој га називати тако.
    Будала је арабизам у турском језику који је заједно са Турцима дошао на Балкан, а ми га прилагодили употреби. Бахат такође није српска реч.
    Треба водити рачуна да се увек и свуда говори истина поткрепљена чињеницама. То је најбоља одбрана језик. А ако се угледамо мало на демократске народе из наше околине, рецимо Хрвате – можемо и да прикољемо коју реч, јер није пригодна нашем уху.

    1. @Смањи доживљај
     Колико сам разумео ваш приговор, вама уопште не смета варваризам „МОРОНИ“ који скрнави српски језик, него вам смета оно што сам ја написао ?
     Стварно сте чудни. Несхватљиви.
     Приметио сам и направио једну листу од неких 3000 варваризама које новинарчићи и поједини политиканти обилато користе у писњу или говору. Те речи потискују правилне српске које ће врло брзо бити заборављене. Значи они свесно или несвесно (?) скрнаве, уништавају српски језик.
     Врло су ретки читаоци (као ја) који се томе противе и покушавају да на то скрену пажњу и на крају спрече то урушавање српског језика.
     Како је могуће да то вама не смета а сметају вам ситнице у мом приговору ?
     Да нам није било Вука и Доситеја данас би говорили неким турским дијалектом. А ако овако наставе сви ови што пљују и скрнаве тај наш језик за коју годину говорћемо неки као бајаги „модеран језик“ који ни случајно више неће бити српски.
     Да ли сте уопште свесни тога ?

  2. @zena
   Није тачно, грешите !
   „МОРОН“ је варваризам или тачније речено „англицизам“ узета (копирана ) из енглеског језика. Право порекло ове речи је из древног грчког језика “ μωρός “
   У нашем насушном српском језику значи: СЛАБОУМАН, БЛЕСАВ, БУДАЛАСТ, ГЛУПАК.
   Непотребно убацивање страних речи у наш сироти српски језик је ништа друго него скрнављење; бахато скрнављење.
   Зашто то новинари и поједини политиканти то упорно раде ?
   Који је стварни циљ ?
   Петоколонашки или одраз њихове (не)културе ?

 2. Rudolf Hes nije bio komadant Aušvica vec Hitlerov zamenik. 1941 je solo bez znanja Hitlera odleteo u Englesku nadajuci se da postigne mirovni sporazum a ovi ga pronto zatvorili.

  1. Komandant Auschwitza je bio Rudolf Höss , a Rudolf Heß je bio ministar u Hitlerovom kabinetu bez portfelja.

 3. Dobar intervju ali molim redakciju da proveri ime i prezime dede intervjuisanog- Onaj Rudolf Hes za koga sam ja čuo ima nešto drugačiju biografiju (beg avionom za Škotsku, Nirnberg, doživotna-proverite i ispravite!)
  Pozz

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Društvo

Naslovna strana

Nasovna za 31. jul 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.