„Rakija iz Rakije“ reprezent srpskog agrara u Italiji 1

U Torinu se danas zatvara „Terra Madre Salone del Gusto“ , jedan od najvećih svetskih foruma koji na jednom mestu okuplja poljoprivrednike, proizvođače hrane i gastronome sa pet kontinenata.

 Ovu jedinstvenu manifestaciju pokrenula je , 2004 godine, organizacija Slow food koja se ,od svog osnivanja 1989 godine, bavi promocijom i zaštitom malih proizvođača hrane i pića širom sveta sa ciljem da , organizovanjem Dana majke zemlje, svetskog skupa u Torinu , na kome se sreću i izlažu mali proizvođači i gastronomi ukaže na značaj koga za očuvanje ugroženog biodiverziteta imaju upravo mali poljoprivredni proizvođači koji hranu proizvode na tradicionalni način. Na području Srbije desetak godina unazad deluje nekoliko organizacionih oblika „Slow food“-a, konvivijuma i prezidijuma koji u različitim regijama okupljaju proizvođače poljoprivrednih proizvoda koji su osnov zdrave hrane poput, recimo,leskovačkog ajvara, futoškog kupusa. Među njima je i prezidijum „Gledić“ koga vodi Dragana Veljović na čijem gazdinstvu se ,na tradicionalni način , od autohtonih sorti crvene ranke proizvodi čuvena „Rakija iz Rakije“.

I ove godine,po četvrti put zaredom, Dragana učestvuje na ovoj velikoj smotri u Torinu koja je, po prvi put ove godine, organizovana na nekoliko gradskih trgova u Torinu umesto u halama velikog torinskog sajma. Štand proizvođača zdrave hrane iz Srbije je ,po običaju, privukao veliku pažnju posetilaca iz čitavog sveta a posebno iz zemlje domaćina.Naravno da je „Rakija iz rakije“ privlačila posebnu pažnju brojnih degustatora pa joj nije mogao odoleti ni naš proslavljeni fudbalski internacionalac Siniša Mihajlović koji je svojim prisustvom dao snažnu podršku izlagačima iz Srbije. Recimo na kraju da ovakvi nastupi malih proizvođača,koji za svoje nastupe ,po pravilu, ostaju bez podrške lokalnih samouprava i države puno znače za promociju i afirmaciju potencijala Srbije u agraru posebno u segmentu proizvodnje zdrave hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari