Vodeći muzički izdavač i zastupnik autora u Srbiji i regionu Tin Drum Music saopštio je danas da je Privredni sud u Beogradu doneo presudu prema kojoj je izdavačka kuća Film Danas, nekadašnja Komuna, kršila autorska prava Antonija Pušiča, poznatijeg kao Rambo Amadeus, tako što je na svoj Youtube kanal neovlašćeno postavljala njegove pesme.

U saopštenju se ističe da je presuda doneta prošle nedelje posle skoro dve pune godine pošto je Tin Drum Music pokrenuo parnicu radi neovlašćenog korišćenja dela autora Ramba Amadeusa na kanalu YouTube.

U obrazloženju presude se navodi da od Antonija Pušića nisu dobili saglasnost da pesme postave na internet.

Naime, ranijim, isključivo usmenim, dogovorima koje je tadašnja Komuna, kao diskograf, imala sa Pušićem, ta oblast nije pokrivena, budući da Youtube tada nije postojao pa saglasnost za taj vid korišćenja autorskih dela niti nije mogla biti data, stoji u saopštenju.

„Autorska prava su imovina kao i svaka druga. Drago mi je da je zakon u toj oblasti napokon postao jasan i nedvosmislen, i da napokon štiti autora i njegovo delo“, izjavio je Rambo Amadeus povodom presude.

U eri digitalnih komunikacija i sve većeg korišćenja interneta za slušanje muzike, važno je da je sud prepoznao potrebu da zaštiti autore od neovlašćene eksploatacije njihovih dela, ističe se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, presuda će podstaći mnoge autore da iskoriste svoje zakonsko pravo i zahtevaju da se njihova dela koja su neovlašćeno postavljena na YouTube i druge digitalne kanale uklone, a da oni dobiju adekvatnu naknadu za neautorizovano korišćenje.