Foto: Islamska zajednica u Srbiji

Prošle sedmice premijer Aleksandar Vučić je rekao da neće da ruši spornu nadogradnju i da neće da pošalje Žandarmeriju. Narodni poslanik i bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić je izdao saopštenje za javnost u kojem je napisao da je „osetio značajno olakšanje znajući da će ovaj gest premijera doprineti spuštanju tenzija koje su ponovo podignute u Sandžaku“, a potpredsednika Vlade Srbije i lidera SDPS Rasima LJajića pozvao na pomirenje i da ostava iza sebe „sve dosadašnje i razmirice za dobrobit svoga naroda i društva u celini“. Zukorlić je napisao da misli „da nije korisno da se prepustimo osećaju trijumfa, iako ovo jeste još jedna velika pobeda Islamske zajednice (IZ) i njenih pripadnika na putu izgradnje svoje samobitnosti i očuvanja slobode i dostojanstva, znajući da i dalje politički predstavnici Bošnjaka u Sandžaku značajnu energiju troše u međusobnim obračunima gde se neretko prelazi crta pristojnosti i dobrog ukusa“. Zukorlić je, na kraju saopštenja poručio- pobedimo svoj ego i krenimo napred za dobro svih.

Sandžačka demokratska partija (SDP), koja predvodi lokalnu vlast u Novom Pazaru, saopštila je da je zaprepašćena premijerovom izjavom i da su „definitivno pale maske i dobro je da se konačno zna da je SNS izabrao Muamera Zukorlića za svog partnera“. SDP premijerov stav smatra „veoma štetnim za buduće međupartijske odnose“. Na izjavu srbijanskog premijera reagovalo je i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i predsednika vlade optužilo da je na taj način članove svoje vladajuće koalicije javno stavilo iznad zakona, ali i da je „usmeno, preko medija, davao naloge pravosudnim organima i policiji da ne ruše taj objekat i time narušio vladavinu prava i sistem pravne države“. BNV smatra da je Vučić, na taj način, kao premijer pozvao na bezakonje i divlju gradnju, čime se, kako se navodi, „nastavlja urbicid u sredinama gde žive Bošnjaci. SDA Sandžaka smatra da je premijer Vučić svojom izjavom „srušio principe jednakosti pred zakonom kada je svog koalicionog partnera stavio iznad zakona i javno putem medija poslao poruke i jasne instrukcije pravosudnim organima i policiji kako da postupaju u ovom slučaju“, ali „i na taj način nastavlja princip podele među Bošnjacima na one koji služe njemu, koji su iznad zakona i nedodirljivi i svih ostalih“.
Na zbivanja u Novom Pazaru reagovao je i zaštitnik građana Saša Janković, koji je optužio srbijanskog premijera da izjavom da neće da ruši nelegalno dograđeni deo FIS, zapravo zloupotrebljava funkciju predsednika vlade „gasi poslednja svetla vladavine prava i stvara versku entrpeljivost u Srbiji“.Janković je saopštio da „Vučić nema pravo da suspenduje zakone Srbije po svojoj proceni. On pravi svojevrstan “državni udar” tako što preuzima nadležnosti svih državnih organa i institucija i potčinjava ih političkoj volji i interesima. NJegove izjave o tome da zakon neće biti primenjen u slučaju najdrskije bespravne gradnje u Novom Pazaru uništavaju vladavinu prava, pravnu sigurnost, pravo svojine i jednakost svih pred zakonom“.Zaštitnik građana konstatuje da je Vučićeva ocena da bi rušenje spornog objekta značio rat sa muslimanima i razbijanje glava“najgrublja manipulacija“ jer bespravna gradnja nije osobina muslimana, već izraz bezakonja koga ima među pripadnicima svih vera i nacija. Pozvao je premijera da se vrati svojim Ustavom i zakonom propisanim ovlašćenjima i da prestane da sa mesta predsednika vlade upravlja svim državnim funkcijama, jer država nije jedan čovek.

Ovakva ocena nije po volji narodnom poslaniku Zukorliću, pa je zatražio „hitnui neopozivu ostvaku“ zaštitnika građana Jankovića jer je „izašao iz svoje nadležnosti i zloupotrebio poziciju zaštitnika građana“, Zukorlić je dodao da je Jankovićeva izjava da se dopuštanjem nelegalne gradnje u Novom Pazaru podriva država apsolutno netačna i da predstavlja zloupotrebu državnih pozicija zaštitnika građana i gradskih vlasti u Novom Pazaru. Naglasio je da je „uloga zaštitnika građana da uvek bude na strani građana „kada su u pravu, pa čak i kada nisu u pravu“.

Zaštitnik građana nije jedini čija ostavka se traži. Većnici sa liste „Za Baošnjake,Sandžak i muftiju“ zatražili su da ostavku odmah podnese i predsednik BNV Sulejman Ugljanin. Oni su u svom saopštenju najoštrije osudili „kontinuiranu zloupotrebu ove važne nacionalne institicije od strane SDA, kao i skandaloznu i opasnu izjavu Sulejmana Ugljanina u kojoj žali zbog toga što je premijer Aleksandar Vučić odbio da pošalje Žandarmeriju da ruši zgradu Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru“.

Nezadovoljan i Mešihat

Izjavom i konstatacijom zaštitnika građana nezadovoljan je i Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, koji je od Jankovića zatražio javno izvinjenje pripadnicima islama zbog “neodgovornih i zapaljivih izjava koje imaju za cilj izazivanje sukoba i destabilizaciju cele regije i države“. Mešihat od državnih organa zahteva da „razmotra svrsishodnost njegovog daljeg ostanka na poziciji zaštitnika građana Srbije“.

Vrhovno telo IZ u Srbiji, koje predvodi muftija Mevlud Dudić, smatra da je „bio osnovni red da se Janković obrati IZ i zatraži pojašnjenje, ako to već nije učinio prilikom nedavne posete Mešihatu“. „Ovakva drskost i bezobzirno stavljanje na stranu rušitelja govori o dosadašnjem licemerstvu Saše Jankovića i potvrđuje da je prestao biti zaštitnik građana, već politikant koji ima jasne ambicije na najveće funkcije u državi te da je otpočeo kampanju u tom cilju“, navodi se u saopstenju Mešihata IZ u Srbiji