Reagovanja na izjednačavanje cene PCR testa za strane i domaće državljane 1Foto: Beta/Masanori Jošida (arhiva)

Sekretarka Udruženja za turizam Privredne komore Srbije (PKS) Tijana Maljković ocenila je danas da će odluka Kriznog štaba da snizi cenu PCR testiranja na koronu stranih državljana u Srbiji doprineti prilivu turista za vreme uskršnjih praznika i tokom proleća, kada su najavljeni dolasci iz arapskih zemalja.

„Turistički poslenici ukazivali su da iznos PCR testa destimuliše dolazak stranih turista u Srbiju, kojima je za povratak u svoje matične zemlje neophodno testiranje u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju PKS.

Podsetimo, na jutrošnjoj sednici Kriznog štaba je između ostalog odlučeno da se izjednači cena PCR testa za naše građane i strance, kako bi se podržao turizam.

Predstavnici Grupacije turističkih agencija i Grupacije hotela Srbije ukazali su na veliko interesovanje turista za dolazak u Srbiju iz Bahreina, nakon posete njihove delegacije našoj zemlji, kao i ostalih arapskih zemalja, posebno po završetku ramazanskog posta, polovinom maja.

„Smanjenjem troškova testiranja u Srbiji za strane turiste pružena je dodatna podrška sektoru turizma i ova odluka omogućiće da i u ovim vanrednim uslovima poslovanja uslovljenim pandemijom koronavirusa, naša zemlja ostane konkurenta turistička destinacija“, istakla je Maljković.

SSP: Skandalozna odluka Kriznog štaba da se izjednači cena PCR testa za strane i domaće državljane

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas skandaloznom odluku Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa da se cena PCR testiranja na korona virusa izjednači za strane i domaće državljane.

SSP je u saopštenju zahtevala od Kriznog štaba i Vlade Srbije da se cena PCR testa na lični zahtev i za građane Srbije snizi za 50 odsto kao i za strane državljane, i da bude maksimalno 4.500 dinara.

„Šokantno je obrazloženje da se cena za strance snižava radi podsticanja turizma, a Vladu ne zanimaju građani Srbije koji žele da odu na letovanje, a ne mogu da za četvoročlanu porodicu izdvoje astronomskih 36.000 dinara samo za PCR testove“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je da će PCR testovi „još dugo vremena biti naša realnost“ i da moraju biti dostupni svima.

„I zato Vlada mora da odobri da ih rade i privatne laboratorije i da ograniče cenu na 4.500 dinara, koliko bi naši građani mogli da finansijski podnesu“, naglasila je SSP.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Reagovanja na izjednačavanje cene PCR testa za strane i domaće državljane”

  1. Ne znam koliko je u drugim drzavama, radila sam pcr u Rusiji za 25e… Nasi bas drze cenu!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.