Reakcije u Novom Pazaru na presudu Mladiću: Srbija da prizna genocid u Srebrenici 1Foto; EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Doživotna robija za Ratka Mladića samo je delimična satisfakcija za žrtve i za njihove porodice, kazao je Nihad Hasanović,predsednik vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru

Na potvrđivanje kazne o doživotnom zatvoru ratnom komandantu VRS Hasanović je dodao i da je kazna poruku nikada nikome ne padne na pamet da nešto slično ponovi u budućnosti.

“Vreme je da Ratka Mladića ostavimo da ga,prezire istorija, a na nama je da izgradimo bolje odnose na našem prostoru i da zajedno gradimo budućnost”, smatra on.

Lokalni portali su odmah su počeli da prenose reagovanja  novopazarskih političkih i javnih ličnosti.

Za Enisa Imamovića, narodnog poslanika SDA Sandžaka u republičkom parlamentu, presuda „predstavlja delimično zadovoljenje pravde, imajući u vidu da je, još jednom, potvrđeno sprovođenje genocida nad Bošnjacima, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata“.

“Od danas je odgovornost na svim predstavnicima srpskog naroda, da se svojim ponašanjem i delovanjem opredele da li je u Hagu presuđeno pojedincima ili čitavom srpskom narodu”, ocenio je Imamović.

On je uveren da su se danas stvorili svi uslovi da se u Skupštini Srbije, hitno, usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Predsednica nevladine organizacije Sandžački odbor za zaštiti ljudskih prava Semiha Kačar ocenila je da bi presuda „trebalo da doprinese pomirenju u regionu“.

“Ključno je da Srbija prizna da se u Srebrenici desio genocid i da su se desili zlkočini. Tek tada može da se govori o Srbiji kao stabilizujućem faktoru u regionu”, istakla je Kačar.

Ranije je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u saopštenju za javnost, pozdravilo odluku Haškog tribunala, uz ocenu da je „pravda spora, ali, ipak, dostižna“.

„Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima, Bukovici su deo projekta uništenja Bošnjaka, čija je kulminacija postignuta genocidom u Srebrenici“, navodi se u saopštenju BNV

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Reakcije u Novom Pazaru na presudu Mladiću: Srbija da prizna genocid u Srebrenici”

  1. Dosta pouke Srbima, neka pouke izvuku i Orić, Izetbegović i ostali zločinci sa druge strane

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.