Reakcije u Prištini - opozicija kritikuje Kurtija, vlast ga brani 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik kosovske skupštine, Gljauk (Glauk) Konjufca ponovio je da bi kosovske institucije trebalo da „verifikuju dogovore postignute u dijalogu sa Srbijom, prenosi Kossev prištinske medije i prve reakcije na današnji sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tokom okruglog stola sa predsednicima parlamentarnih odbora o nadzornoj ulozi dijaloga Kosovo i Srbija, ocenio je da Srbija u okviru dijaloga koristi dvostruke standarde, ne sprovodeći sporazume, poput onih sa diplomom, zahtevajući uspostavljanje Asocijacije koje je Ustavni sud odbio.

„Sporazum o Zajednici je takav bio da je prekršio ustavne temelje Kosova. Istim argumentom žele da dobiju nešto u dijalogu u odnosu na nas, gde smo istim metodama imali pristup određenim sporazumima“, kazao je on.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) večeras je na KTV, uključujući se iz Brisela, a nakon današnjih razgovora rekao je da na današnjem sastanku u Briselu „nije otvorena tema statusa pravoslavnih verskih objekata“.

Prema njegovim rečima, „neće biti ni otvoren“: „Besmisleno je da u sekularnoj državi poput Kosova, crkva stekne takav autoritet da postane deo kreiranja politike.“

Bisljimi je kazao i da je Kosovo u današnjim razgovorima dokumentovalo pred Evropskom unijom da je Srbija sabotirala svaki potpisani preliminarni sporazum, dodajući da je među njima i onaj za Zajednicu srpskih opština.

„Kosovo nije potpisalo sporazum sa Srbijom u Briselu, potpisalo je 23 sporazuma i pridruživanje je jedan od njih i to bi trebalo gledati u ovom kontekstu. Danas smo pred EU dokumentovali da je Srbija sabotirala svaki od preliminarnih sporazuma i da nema nula kredibiliteta da zahteva od kosovske strane primenu dodatnog sporazuma“, kazo je on navodeći da Srbija krši carinski sporazum.

Ukosovskim medijima izašlo je i navodno pojašnjenje izjave Aljbina Kurtija, a koju je prethodno za medije preneo srpski predsednik Aleksandar Vučić, u kojoj je Veljka Odalovića i Zorana Anđelkovića, kako Vučić tvrdi, Kurti navodno uporedio sa Gebelsom i Geringom.

Kosovski mediji, međutim, prenose izjavu prvog potpredsednika vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog – Besnika Biljimija (Bislimi), da Kurti nije uporedio Odalovića i Anđelkovića sa Gebelsom i Geringom, već je time hteo da ukaže na to da vlasti u Srbiji rade slično onima koji su bili na vlasti u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata.

Haradinaj: Potpuni neuspeh Kurtija u Briselu

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj (Ramush), današnji nastup kosovskog premijera Aljbina Kurtija u dijalogu u Briselu, ocenio je kao potpuni neuspeh i iznenađen je što mu priznavanje Kosova, kako Haradinaj tvrdi, nije prioritet.

„Iznenađujuće je zašto mu priznavanje Kosova nije prioritet. Njegov prvi prioritet je transformacija CEFTA u SEFTA. Smešno. Kao i drugi prioritet, mirovni sporazum dve zemlje, kao i pristup nestalima“, poručuje on u svojoj reakciji na Fejsbuku.

Mišljenja je i da je uzajamno priznavanje jedini rezultat koji je Kosovu potreban iz dijaloga, jer, prema njegovim rečima, to podrazumeva mir i napredniji ekonomski status, ali takođe otvara puteve za otkrivanje istine o nestalima.

„Ovakav pristup raspravljanju o temama bez međusobnog priznavanja, kao što se ranije dešavalo u procesu dijaloga, nema rezultata i u ovoj fazi je opasan za zemlju“, ističe Haradinaj.

PSD: Lažne vesti, Aljbin se ne bi sastao sa Vučićem bez izvinjenja

„Ovo je montaža. Do ovog sastanka nije došlo. Lažne vesti. Aljbin se ne sastaje sa Vučićem bez izvinjenja Srbije“, ironični su bili danas aktivisti Socijaldemokratske partije koji su se okupili na gradskom trgu u Prištini držeći veliki bilbord na kom se nalazila fotografija današnjeg sastanka u Briselu.

Aktivisti stranke koja je nastala odvajanjem od Samoopredeljenja sada tvrde da se oni bore protiv „dezinformacija“, i da se sastanak sa srpskom stranom ne može orgnaizovati dok Srbija ne prizna Kosovo, ali i bez „izvinjenja“.

Sadiku: Ništa drugačije i ništa novo

Na kosovskim portalima, polako se pojavljuju i reakcije analitičara, a komentari će se razbuktati tek u kasnijim večernjim časovima u tok šou emisijama na kosovskim televizijama.

„Ovo su izjave koje su više posvećene dobijanju glasova na predstojećim lokalnim izborima nego ka nekom rešenju u dijalogu“, navodi se u reakciji stručnjaka za politička pitanja Arbnora Sadiku na Kurtijeve predloge koje je izneo danas u Briselu, prenosi Ekonimia Online.

On takođe smatra da izjave Aljbina Kurtija posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, osim što su populističke, takođe su i odraz balkanskog mentaliteta.

Što se tiče Kurtijevih ranijih najava da će na sastanku 15. juna biti nov dijalog, a ne nastavak starog, Sadiku ocenjuje da nije bilo ničeg novog i drugačijeg danas.

Kadaj Bujupi: Kosovo po prvi put sa sosptvenom agendom

Bivša poslanica Donika Kadaj Bujupi večeras je u emisiji T7 kazala da je Kosovo po prvi put išlo sa sosptvenom agendom, te da iako zahtevi nisu novi, samo prisustvo Aljbina Kurtija preko puta Vučiću je novo.

Što se tiče ishoda, to preostaje da se vidi, kaže ova političarka, iako ne znači, kako je kazala da će dobra volja, priprema za drugačiji pristup i to ovog puta sa direktnim zahtevima sa kosovske strane i to po prvi put – biti prihvaćeni sa druge.

„Videlo se da je Srbija odbila sve tačke. Ne znamo kakva je američka pozicija još uvek, pozicija EU je takođe turbulentna“, rekla je, prenosi Gazeta Express.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.