Foto: Medija centar

Analize su pokazale da je u oko 50 odsto slučajeva uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama nedozvoljena i neprilagođena brzina, rekao je Rebić na međunarodnom Simpozijumu unapređenja policijskih poslova bezbednosti saobraćaja, na kome učestvuju predstavnici 14 saobraćajnih policija različitih država.

Prema njegovim rečima, saobraćajna policija je tokom prošle godine zbog prekoračenja brzine kretanja podnela oko 300.000 prekršajnih prijava, što čini gotovo jednu trećinu svih saobraćajnih prekršaja na teritoriji Srbije, saopšteno je iz MUP.

Rebić je istakao da je Uprava saobraćajne policije poslednjih godina preduzela niz mera kako bi smanjila broj stradalih u saobraćaju zbog neprilagpđene brzine, među kojima je izdvojio merenje brzine u noćnim uslovima, angažovanje i nabavku većeg broja kvalitetno opremljenih presretača i radarskih uređaja.

Kao jednu od mera, on je istakao i uspostavljanje sistema merenja srednje brzine kretanja na autoputu, koje se primenjuje od septembra ove godine.

Naveo je i akciju 1.000 mladih vozača, u okviru koje je u saradnji sa NAVAK oko 2.000 vozača sa probnom vozačkom dozvolom prošlo kroz dodatnu edukaciju i treninge bezbedne vožnje, što je doprinelo da ti mladi vozači nisu učestvovali u saobraćajnim nezgodama sa smrtnim posledicama, kao i da su u manjem procentu bili počinioci prekršaja.

Rebić se zahvalio fondaciji Hans Zajdel koja 15 godina unazad podržava održavanje ovog Simpozijuma, koji je po njegovoj oceni, jedan od najznačajnijih stručnih skupova u oblasti bezbednosti saobraćaja u ovom delu Evrope.