Kako objašnjavaju iz UNS, pri sklapanju ugovora o reklamiranju ili oglašavanju ovi emiteri prikazuju izvod iz Registra i dokazuju da program emituju legalno, „prećutkujući pri tom pravu prirodu svog upisa u registar“. Oni ističu da pojedine radio stanice na taj način dodatno poboljšavaju poziciju na tržištu, na uštrb legalnih emitera, koji državi plaćaju troškove zakupa frekvencije.

Reč je, kako navode za Danas, o radio stanici D-65 iz Deronja kod Odžaka.

– Primećeno je da na njihovom internet portalu piše da su upisani u Registar javnih glasila pod rednim brojem IN000013, ali se ne navodi eksplicitno da je reč o internet glasilu, na šta ukazuje prefiks „in“. S druge strane, navodi se da se program emituje i na određenoj frekvenciji – objašnjava za Danas Dijana Šćekić Aštalkovski iz UNS-a.

Uvidom Danasa u pretragu registrovanih javnih glasila na sajtu Agencije za privredne registre (APR) uočeno je da ovaj radio emiter nije registrovan kao radio stanica već samo kao net izdanje.

Takođe, u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) našem listu je potvrđeno da radio D-65 „nije u registru izdatih dozvola za emitovanje radio programa“.

Inače, nije moguće da se emiteri bez dozvole upišu u Registar, s obzirom na to da je za upis potrebno dostaviti dozvolu za emitovanje programa.

Neposredno nakon što je Danas stupio u kontakt sa radiom D-65, gde su objasnili da u etru emituju program samo kao lokalna stanica, na njihovom sajtu pojavio se natpis: „Radio D-65 definitivno prešao sa FM 100,5 MHz talasa na internet mrežu“.

Registrovana četiri internet radija

U Registar javnih glasila, kako se može videti na sajtu APR-a, četiri radio stanice upisane su kao internet glasila. Sem radija D-65, upisane su i Radio 021, Foks radio i Radio Orion. Radio 021 registrovan je i kao internet glasilo i kao radio stanica, a na sajtu Foks radija ne navodi se da se emituje i u etru. Međutim, Radio Orion, iako nije registrovan kao radio stanica, na svom sajtu navodi i frekvenciju na kojoj se može slušati.