Republička inspekcija zabranila radove na MHE u Rakiti 1Arhivska fotografija Foto: N1

I u ovom slučaju investitor najavljuje žalbu, piše portal Južne vesti.

Prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode, što je u suprotnosti sa rešenjem Zavoda za zaštitu prirode koje je investitor dobio 12. septembra prošle godine.

Nije dozvoljeno ukopavanje i uklanjanje vegetacije u okviru prirodnih korita za veliku vodu, kao i njihovo postavljanje iznad Rakitske reke i njenih pritoka – stoji u uslovima koje je investitor dobio od Zavoda.

Kako je investitor postupio suprotno, inspektori su doneli rešenje o zabrani izvođenja radova, a postavljene cevi će morati da izvadi. Istovremeno protiv investitora će biti podneta i odgovarajuća prijava. Po prijavi građana reagovala inspekcija;

Investitor Goran Belić kaže da će se žaliti i na ovo rešenje, jer smatraju da je ono nezakonito.

Mislimo da smo u potpunosti ispoštovali sve uslove koji su nam dati. Tamo piše da se ne sme cevovod stavljati u korito velikih voda, ali se ne kaže koje su to vode, da li su to jednogodišnje, dvogodišnje ili petogodišnje vode. Verovatno smo u stogodišnjim ili hiljadugodišnjim – kaže Belić.

Po njemu zabrana je paušalna, jer se ne zna po kojim kriterijumima je doneta.

Međutim, iako se u uslovima Zavoda za zaštitu prirode ograničavaju samo na “velike vode”, u vodnim uslovima koje je izdao Vodoprivredni centar „Morava“ pod tačkom 11. stoji da “trasa cevovoda se ne može projektovati i graditi duž toka reke u rečnom koritu za veliku vodu, koje je određeno urezom stogodišnjih voda”.

Podsetimo, Građevinska inspekcija takođe je stopirala radove na postavljanju cevovoda jer je pronašla niz nedostataka prilikom izgradnje.

Početkom nedelje kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu, a policija još nije utvrdila uzrok požara.

To je još jedan u nizu događaja u malom selu u babušničkoj opštini, nakon tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcija vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantnih protesta.

Ipak, svi ovo događaji ni po treći put nisu naterali odbornike vladajuće koalicije lokalne Skupštine u Babušnici da raspravljaju o stanju u selu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.