Na dežurni telefon NOS-a do sada se javilo troje građana, povratnika iz Japana, kako bi proverili nivo radioaktivnosti u organizmu, a rezultati merenja biće poznati do kraja nedelje.

– Do juče je u našem preduzeću primljeno i obrađeno troje povratnika iz Japana, dve ženske i jedna muška osoba, starosti između 20 i 30 godina. Oni su prošli kroz procedure koje se odnose na humanu dekontaminaciju i merenje ukupne aktivnosti celog tela u WBC instalaciji. Urađen im je kompletan lekarski pregled uključujući i psihološku podršku. Konačni rezultati pristizaće sukcesivno do kraja nedelje, o čemu će javnost biti obaveštena – naglašava Pešić.

Komentarišući akcident u Fukušimi, naš sagovornik napominje da se situacija znatno stabilizovala u odnosu na prethodnih nekoliko dana, „ali je još uvek teško predvideti konačne posledice havarije“.

– Nivo težine ovog akcidenta nikako ne bi trebalo da dostigne sedmi stepen po međunarodno priznatoj skali. Akcident u Černobilu iz 1986. godine bio je najvišeg stepena, kao posledica topljenja jezgra u reaktoru i nuklearne eksplozije. Sa sigurnošću se može reći da akcident u Fokušimi ni blizu neće proizvesti posledice kakve je imao onaj u Černobilju. Ukoliko ih i bude, one će u našoj zemlji biti zanemarljive – ističe Pešić.

Besplatni pregledi za povratnike

Poliklinička služba JP Nuklearni objekti Srbije i dalje je otvorena je za sve građane koji dolaze iz Japana 24 sata dnevno za proveru moguće radioaktivne kontaminacije, korišćenjem takozvanog Brojača celog tela, opreme koja je raspoloživa jedino u ovom preduzeću. Pregledi za povratnike iz Japana su potpuno besplatni. Svi zainteresovani mogu da se jave na 062 8869 102.