RFZO: Novca za lečenje ima dovoljno, od početka godine potrošeno je 200 miliona dinara 1Foto: EPA-EFE/Rodrigo Sura

Preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od početka godine, na lečenje u inostranstvo otišlo je 350 dece na lečenje, a prošle godine blizu 700, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Za te svrhe je do sada izdvojeno 560 miliona dinara. Od osnivanja budžetskog fonda, 2014. godine, odobreno je 165 zahteva za lečenje, 293 uzorka poslata su na analizu u inostranstvo i 31 stručnjak iz inostranstva je boravio u Srbiji.

It RFZO poručuju da ima dovoljno novca za lečenje, a od početka godine potrošeno je 200 miliona dinara.

„Ove godine je otišao 21 pacijent na lečenje u inostranstvo. Poslato je 39 uzoraka na gensko i metaboličko ispitivanje i sedam inostranih stričnjaka je došlo kod nas i uradilo dragocene hirurške intervencije“, rekao je pedijatar-kardiolog sa Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović.

On navodi da su najčešće indikacije za koje pacijenti odlaze u inostranstvo hematoonkološka oboljenja, ortopedska, transplantacija jetre, oboljenja očiju, retka oboljenja kod dece. Problem je u tome što nekada ni roditelji, ni lekari nemaju dovoljno informacija kako preko fondova na lečenje.

„Procedura je takva da zaseda lekarska komisija i u roku od 7 dana, a najčešće i brže donose odluku koja je u preko 99 odsto slučajeva pozitivna i dete ili odrasla osoba se upućuje u inostranstvo“, naveo je Vukomanović.

Lečenje ne sme da bude eksperimentalno, a neophodno je dostaviti konzilijarno mišljenje.

Informacije o tome šta je sve neophodno za upućivanje na lečenje u inostranstvo ili ima li dovoljno novca građani sada mogu pronaći i na sajtovima www.fondzdravlja.com i www.fond.gov.rs.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.