Roditelji negoduju zbog cena udžbenika 1Foto: Jola

Naime, prošlogodišnji izbor udžbenika važi još naredne dve školske godine, a ako postojeća zakonska rešenja ostanu na snazi, po isteku tog roka sledi novo opredeljivanje nastavnika. Te knjige biće u upotrebi četiri godine.

U osnovnim školama već je počela prodaja udžbenika u pretplati. I pored mogućnosti plaćanja na rate roditelji negoduju zbog cena udžbenika, ali i zbog toga što ih škole uslovljavaju da moraju kupiti ceo komplet. Izdavači tvrde da je stvar dogovora saveta roditelja i distributera da li će se omogućiti naručivanje celog kompleta ili pojedinih naslova. Veličina kompleta zavisi od razreda i broja naslova za koje su se nastavnici opredelili, pa od toga varira i cena – u proseku između 10.000 i 15.000 dinara za više razrede osmoletke, dok su za niže znatno jeftinije. Neke škole nisu stavile na spisak sve naslove, pa nastavnici kad počne školska godina naknadno traže geografski i istorijski atlas, materijal za konstruktorsko oblikovanje za tehničko obrazovanje…

Ministarstvo prosvete nije uspelo da realizuje zamisao da udžbenici pojeftine, jer im, kako tvrde, ruke vezuje aktuelni zakon. Kako nezvanično saznajemo, razmatrana je mogućnost da škole naručuju udžbenike direktno od izdavačkih kuća i da se zaobiđu distributeri, koji kao posrednici u prodaju imaju rabat od 12 do 20 odsto. Ipak, upućeni tvrde da ova ideja nije lako ostvariva u praksi i da posao koji obavljaju distributeri zahteva vreme, organizaciju i troškove. Škole naručuju knjige različitih izdavača, a ukoliko bi se „istisnuli“ distributeri obe strane dobile bi dodatne poslove – izdavači da organizuju prevoz udžbenika iz svojih magacina do obrazovnih ustanova, dok bi škole morale da angažuju nekoga da sve te naslove razvrstaju po razredima i učenicima. A sve to znači komplikovaniju proceduru i više grešaka, tvrdi jedan od izdavača.

Broj osnovaca koji će naredne školske godine dobiti besplatne udžbenike biće veći nego lane, jer će pored učenika iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaka sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, na njih imati pravo treće, četvrto i svako naredno dete, bez obzira na materijalni status porodice. Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju, kažu u Ministarstvu prosvete.

– Kada Vlada Srbije usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su u Katalogu udžbenika koji važi od 2016/17. do 2018/19. godine. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslede udžbenike od prethodne generacije – navode u Ministarstvu.

Ipak, oni koji planiraju da prodaju knjige za više razrede treba da imaju na umu da će udžbenici maternjeg jezika, matematike, biologije, istorije, geografije, fizike i hemije đacima biti neophodni za pripremu završnog ispita, na kojem se testira celokupno gradivo iz ovih predmeta od petog do osmog.

Novi program, stari udžbenici

Ukoliko do početka naredne školske godine bude usvojen novi nastavni plan i program za peti razred, učenici će koristiti postojeće udžbenike, jer se novi neće štampati. Zasad nema najava da će se raditi ni udžbenik za informatiku koja treba da bude obavezan predmet, a radni materijali biće obezbeđeni kroz nekoliko projekata, dok će deo gradiva „pokriti“ postojeći udžbenik tog predmeta koji je sada izborni.