P { margin-bottom: 0.21cm; }

Iz Ministarstva prosvete poručuju da takvo postupanje nije protivzakonito, ali da je „krajnje neobično“ da se unapred plaćaju knjige na neviđeno.

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov kaže za Danas da roditelje niko ne sme da uslovljava da kupe udžbenike u pretplati, te da „ne vidi razlog zašto bi neko unapred plaćao bilo šta, kada katalog odobrenih udžbenika još nije objavljen“.

Direktor OŠ „Gornja Varoš“ Ilija Mirović kaže za Danas da je potpisivanje saglasnosti sa dobavljačem Školskim servisom Gajić inicirao Savet roditelja te škole, kako bi se obezbedio veći broj rata za plaćanje udžbenika. On navodi da škola s tim nema ništa, jer roditelji direktno plaćaju knjige dobavljaču, koga je kao najpovoljnijeg izabrala komisija Saveta roditelja.

– Anketni listić koji je dat roditeljima na izjašnjavanje jeste nejasan, jer je ponuđena kupovina celog kompleta. A zbog teške ekonomske situacije u poslednjih pet godina niko ne kupuje komplet već se naručuju samo udžbenici koji nedostaju. Verovatno će nova anketa biti sprovedena kada se bude znao spisak udžbenika, pa će svako moći da zaokruži šta želi da kupi – ističe Mirović.

Pomoćnik ministra Milovan Šuvakov navodi da će katalog odobrenih udžbenika biti objavljen na sajtu Ministarstva prosvete odmah posle uskršnjih praznika. Sem toga, za svaku školu će biti objavljen spisak udžbenika po predmetima i razredima, kao i obrazloženje aktiva učitelja i stručnih veća zašto su izabrali određena izdanja, kao i šta su tražili za školske biblioteke. Ukoliko u katalog ne uđu udžbenici koje su škole navele među tri želje, one će ponovo birati, ali između naslova iz kataloga. To će, prema rečima pomoćnika ministra, biti slučaj sa malim brojem škola.

Šuvakov: Izostavljeno 20 odsto knjiga

Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete, ističe da su, prema grubim procenama na nivou Srbije, škole izostavile 20 odsto knjiga iz kompleta, što znači da se one ne nalaze na spisku obaveznih naslova koje svaki učenik mora da ima.