Foto: Una Miletić

Ovo je bila jedna od tema konferencije o osnaživanju žena kroz zapošljavanje i podršku snalaženja u poslovnom ambijentu, u organizaciji “Dress for Success Belgrade” (Obučena za uspeh Beograd).

Na tribini su izneti podaci istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, gde se ističe da su muškarci u martu 2017. godine primili 22 procenta veću zaradu nego žene, a najveća razlika zastupljena je među visokoobrazovanim, čak 37 posto. Takođe, žene teže dolaze do posla, a lakše dobijaju otkaz. Stopa nezaposlenosti je posebno visoka među mlađim ženama i ženama starosti preko 45 godina, kao i kod  Romkinja, izbeglica i raseljenih lica.

– Ovaj oblik diskriminacije je teško dokazati i on nije problem samo nerazvijenih društva – smatra poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona dodaje da ono što se neće naći u zvaničnim podacima jesu životne stvari.

– Koliko se sati sna žena odrekla, koliko puta je odustala od službenog puta, napredovanja na poslu, odricanja od edukacije pod teretom rodne uloge i brige o porodici i deci, kao i drugih životnih faktora zbog nemogućnosti usklađivanja privatne i poslovne sfere života – naglasila je Janković.

Tatjana Vidaković iz Infostuda naglasila je da se diskriminatrone odredbe kompanija na koje nailaze odnose na pol i godine.

– Mi možemo da sprečimo da se diskriminatorne odredbe pojavljuju u oglasima poslodavaca, ali mnogo je veći problem onaj sa kojim se suočavaju diskriminisane grupe, naročito žene kada se pojave na razgovoru sa poslodavcem – rekla  je Vidaković. Navela je istraživanje od pre nekoliko godina koje pokazuje da u 66 posto slučajeva na intervju za posao ženama bude postavljeno pitanje vezano za lični život, bračno stanje, i kakvi su joj planovi po pitanju porodice, ali da ni muškarce ponekad ne zaobiđu ovakva pitanja.

Marjana Stevanović, lektorka i novinarka, govorila je o projektu Rodna ravnopravnost, koji uređuje u dnevnom listu Danas.

– U projektu tematizujemo rodna pitanja kroz najvažnije sfere društvenog života i rada. Nejednake plate i nejednak odnos moći ima mnogo dublje i kompleksnije uzroke, koje umnogome možemo otkriti kroz analizu rodne perspektive u tradiciji, kulturi, umetnosti, jeziku, religiji – kaže Stevanović. Kako je dodala, treba uzeti u obzir činjenicu da je javni prostor vekovima pripadao isključivo muškarcima, dok su ga žene počele osvajati tek pre nekoliko decenija.

Abramović: Cilj je da žene dobiju samopouzdanje

Sandra Abramović, izvršna direktorka organizacije Dress for Success, objasnila je značaj podrške ženama na tržištu rada, podsticanje ekonomske nezavisnosi žena, obezbeđivanje poslovne odeće kao i mreže podrške i alatka za razvoj karijere kako bi postigle maksimalne rezultate na poslu i u životu. „Između ostalog, mi se bavimo edukacijom, prekvalifikacijom, psihološkim treninzima žena sa ciljem da nađu motivaciju u sebi i dobiju samopouzdanje“, navela je Abramović.