Foto: Jelena Diković

Da li vam je prijatno kada znate da su ubijeni majka i dete? Nijedna žena manje, nijedna mrtva više! Ministar policije snosi odgovornost! Ostavka, ostavka!

Ovo su bili samo neki od povika više od 100 građana i građanki koji su se okupili ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kako bi izrazili nedzadovoljstvo zbog sve učestalijeg ubistava žena od strane partnera/člana pordice u Srbiji (femicida). Učesnici i učesnice protesta raširili su transparente na trotoaru duž zgrade u Nemanjinoj – u kojoj se osim Ministarstva za rad na čijem je čelu Zoran Đorđević, nalazi još nekoliko ministarstava i tužilaštva – i najoštrije osudili institucije čiji su propusti doveli do nedavnih ubistava dve žene i deteta u centrima za socijalni rad.

Oko desetak policajaca je stajalo na stepenicama zgrade, a naspram njih su „sevali“ transparenti „Kaznimo neodgovorno postupanje institucija“, „Reagujmo dok ne bude kasno“, „Zašto ih nema među nama“… Građanke i građani, uglavnom predstavnici civilnog sektora, zahtevali su najstrožije kazne za profesionalce u institucijama odgovornim smrtne ishode u porodičnom nasilju.

Većih incidenata nije bilo, ali prema našim saznanjima, nekoliko lica, „koji su se interesovali za ovaj skup“ je sprovedeno u park Manjež, preko puta zgrade ispred kojeg je održan protest. Takođe, jedna žena, stara oko 40-ak godina, pokazivala je srednji prst učesnicima i učesnicima protesta, ali i novinarki Danasa, koja ju je fotografisala.

Aleksandra Nestorov iz Mreže Žene protiv nasilja, izjavila je medijima da je pitanje odgovornosti generalno problem u Srbiji, „na svim nivoima i u svim oblastima, pa tako i u oblasti državnog odgovora na muško nasilje prema žena“. Kako je istakla, u skoro trećini ubistava, insititucije su znale da je postojalo nasilje prema ženama, ali se na kraju femnicid ipak dogodio.

– U ovih sedam godina od kako izveštavamo o femicidu, nijedno ministarstvo nije izašlo u javnost sa detaljnom analizom propusta koji su učinjeni u tim slučajevima niti sa izveštajem ko je odgovoran za neadekvatno postupanje u slučajevima prijave muškog nasilja prema ženama. Tražimo odgovornost za propuste profesionalaca, ostavke, smene, sankcije… To ćemo ponavljati i nećemo prestati, naglasila je Nestorov.

Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra, istakla je da su postojeća zakonska rešenja u Srbiji dobra, ali da je problem u tome što se ne primenjuju.

– Novi Zakon protiv nasilja u porodici predviđa disciplinsku odgovornost i kazne za propuste, kao i prekršajnu odgovornost rukovodioca. Mi tražimo doslovnu primenu zakona. Jasno nam je da se ne može sprečiti svako ubistvo, ali zahtevamo da institucije urade sve što mogu da do toga ne dođe, ukazala je Macanović. Upitana ko je odgovoran za ovakvo stanje, ona je odgovorila da je to ceo sistem zaštite, dodajući da bi sve insititucije morale da rade ozbiljnu procenu rizika i na osnovu toga naprave plan individualne zaštite svake žene.

Protest „Nijedna žena manje, nijedna mrtva više“, koji je organizovala Mreža Žene protv nasilja, završen je povicima: „Dolazimo opet“.