Foto: FoNet/SPC

„Dužni smo da obnovimo naš narod, i da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu po božijem blagoslovu, i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali“, rekao je patrijarh prošle nedelje za jedan tabloid, i tako se samo „nakačio“ na izjavu još jednog pravoslavnog velikodostojnika Amfilohija, već poznatog po opskurnim, mizoginim izjavama koje su odavno prešle sve granice. Ne samo da je Amfilohije uporedio Srpkinje sa Hitlerom i Musolinijem, već ih jednom rečenicom učinio i lošijima od njih: Srpkinje su ubile više dece od Hitlera i Musolinija, rekao je.

– Pustite žene da rađaju onda kada one to hoće – pobunila se prva i jedina među visokim zvaničnicima Vlade Srbije predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

– Svaki dan me iznenadi ono što mogu da pročitam, a kažu crkveni velikodostojnici. Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, s druge strane patrijarh kaže da treba da rađamo decu da bismo očuvali srpstvo – rekla je ona, i naglasila da je njeno mišljenje da žene treba pustiti da same odlučuju kada će rađati.

Umesto da osudi izjave crkvenih poglavara, Vlada je oćutala, a očeličena ćutanjem vlastodržaca SPC je „udarila“ još jače – saopštenjem koje je potpisao episkop bački Irinej u kom Zoranu Mihajlović naziva „samopostavljenim oberprokurorom“, „našom Tuzlankom“ koja je „svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler koja je nedavno za ratove u Jugoslaviji optužila srpski narod i SPC“.

– Ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost patrijarhovih poruka. Ne znamo da li je tako, no ako jeste, onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa – navodi se u saopštenju SPC, na koje nije bilo reakcije Vlade, odnosno premijerke Ane Brnabić.

Profesorka emeritus Svenka Savić kaže da ne treba premijerka da štiti svoju ministarku nego premijerka treba da se oglasi u odnosu na govor mržnje crkvenog velikodostojnika koji vređa sve žene, pa i njenu ministarku.

– Ne može on prozivati ženske osobe na osnovu njihovog mesta rođenja (u Bosni), niti na osnovu toga da li one lično imaju dece ili ne. Mesto rođenja ima dva značenja, kao što znamo, pa zašto se jedan monah vezuje za žensko mesto rođenja – kaže za Danas profesorka Savić.

Ako bi se primenila njegova logika zaključivanja, napominje ona, koju je primenio na osobu ministarke, onda je osnovno pitanje zašto se Bulović odlučio za monaštvo, tj. neumnožavanje mnoštva.

– Nije li zapravo on pacijent, opsednut ženama đavolicama, pa otuda ih krivi u toj isrkivljenoj slici sveta. Zato je pomoć neke duhovnice ili trezvene političarke ili najverovatnije psihološkinje, njemu preko potrebna – a to je upravo Zorana Mihajlović – ističe Svenka Savić.

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević kaže da obe izjave, kao i naknadna izjava Irineja bačkog predstavljaju najveću uvredu za žene, ali i najgrublje mešanje crkve u ljudska prava i slobode žena.

– Ove izjave nisu slučajne, predstavljaju orkestriranu kampanju, i dokaz su da crkva svesno i intenzivno radi na sveprisutnijem uplitanju u odlučivanje o kontroli rađanja, a koja je, podsetiću ih – neprikosnoveno pravo žene. Kao i abortus, i odluka da rodi dete je IZBOR žene. Tiče se njenog života, zdravlja i stava. Odluku može da donese sama ili u dogovoru sa partnerom, ukoliko je to njena volja. Tu crkva, država, niti bilo ko drugi nema prava da se meša – napominje Sedlarević.

Ona ističe kako je individualno pravo svake žene da odluči da li će ili neće imati decu, a dužnost države je da ženama garantuje pravo na izbor i obezbedi uslove u kojima će imati bolje mogućnosti za spokojan život i staranje potomstva (ukoliko ga žele), a ne da povlađuje crkvenim strukturama koje su ogrezle u mizoginiji i patrijarhatu.

– A poglavar Srpske pravoslavne crkve i njegovi saradnici bolje da se obračunaju sa pedofilima i lopovima u svojim redovima umesto i počnu da plaćaju porez na imovinu i ispunjavaju druge obaveze kao i svi ostali u ovoj zemlji – napominje ona.

Na pitanje da li je reakcija javnosti bila očekivana, ona kaže da je najvažnije pitanje zašto država nije reagovala i kada će.

– Ukoliko je Srbija sekularna država, a Ustav kaže da jeste, crkvu bi trebalo vratiti gde joj je mesto. Verskim poglavarima daje se, ili su ga sami uzeli, pravo da komentarišu i kreiraju stavove javnosti po pitanjima kojima ne bi smeli da se bave. A posao države jeste da svim svojim građankama zaštite pravo na izbor (rađanja deteta, abortusa…) i stvore materijalne uslove, vladavinu prava i sigurnost u kojoj će žene svojom voljom odlučiti da rađaju – ističe Maja Sedlarević.

Ovako imamo situaciju, naglašava ona, u kojoj je samo potpredsednica Vlade Republike Srbije i koordinatorka Radnog tela za rodnu ravnopravnost reagovala na sramne izjave predstavnika Srpske pravoslavne crkve i odmah dobila nove packe iz crkvenih redova. „Premijerka Vlade ne samo da nije reagovala na ponašanje verskih poglavara, nego odbila da se ‘svrstava’ i stane u zaštitu članice svog kabineta. Što je skandalozno“, ističe Maja Sedlarević.

Poljska otišla najdalje

Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević kaže da ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, nego i u mnogim zemljama Evrope počinju da se dešavaju slične stvari. „Mislim da je Poljska otišla najdalje, ali su žene tamo pokazale snagu i pre godinu dana organizovale velike i ozbiljne proteste protiv ograničavanja prava na abortus i zaustavile usvajanje zakona. Međutim, opasnost i dalje vreba. Upravo na stalnim, slabijim ili jačim, tendencijama da se ugroze ženska ljudska prava najbolje se ogleda staro nepisano pravilo da je od sticanja prava još teže ta prava sačuvati“, ističe Sedlarević.

Omerović: Žene odlučuju da li će rađati’]

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović naveo je da ne želi da polemiše sa „božijim pravilima“, ali podseća da živimo u državi u kojoj je crkva odvojena od države. „Žene u Srbiji same svojom voljom, u skladu sa zakonom, odlučuju o tome da li ce rađati ili ne. Postoje, na žalost, žene koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da rađaju“, rekao je Omerović.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.