Veoma je retko sistematsko, sveobuhvatno i dobro obavešteno pisanje o fenomenu koje bi uticalo na promenu javne svesti, smanjenje predrasuda i podizanje odgovornosti državnih institucija i društva u celini. Uloga medija može biti ključna u prevenciji nasilja i zato je važno da novinari i novinarke razumeju složene fenomene nasilja u porodici, kao i društvene predrasude koje ga prate. „Vodič za novinare/ke – nasilje u porodici“ jeste priručnik koji usmerava medije u pravcu odgovornog i nezavisnog izveštavanja, osvešćujući njihovu odgovornost za kreiranje realnosti koju živimo.

Ovaj vodič je drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje Autonomnog ženskog centra, koje se sastoji iz pet delova. U prvom delu se objašnjava fenomen nasilja u porodici i partnerskim vezama: njegove specifičnosti, koji su mu uzroci i posledice, u kojim se oblicima manifestuje. Razjašnjavaju se najčešće zablude o porodičnom nasilju: da je žena kriva za nasilje, da treba ostati sa nasilnim partnerom zbog dece, da žene vole nasilje…, koje u odgovornom izveštavanju posebno treba imati u vidu s obzirom na često podilaženje takvim stereotipima u medijima.

Drugi deo govori o pravnoj zaštiti od nasilja u porodici, sudskim postupcima i problemima u praksi koji se u vezi s tim slučajevima javljaju. Treći deo tiče se diskriminacije i nasilja u zakonima koji se odnose na medije. Nakon pregleda domaćih i međunarodnih dokumenata koji se bave ovim problemom (zakoni o zabrani diskriminacije, o ravnopravnosti polova, o zaštiti podataka o ličnosti; međunarodne preporuke i konvencijenje), daju se konkretne preporuke za medijsko izveštavanje. Preporuke se odnose na izbegavanje upotrebe stereotipa i stereotipnih objašnjenja nasilja, diskriminatornog stava (koje se npr. ogleda u povezivanju nasilja sa određenim etničkim grupama), zatim na poštovanje zakonskih određenja u navođenju ličnih podataka o ličnosti, promišljenost prilikom izbora fotografija i naslova.

Četvrti deo daje kratak pregled različitih istraživanja o rasprostranjenosti nasilja nad ženama, koja potvrđuju rodne karakteristike ovog fenomena i pokazuju slične rezultate, bez obzira na razlike u metodologijama, uzorcima i vremenu kada su sprovođena. Peti deo sadrži listu SOS telefona ženskih organizacija članica Mreže Žene protiv nasilja.

Ovaj priručnik je namenjen prvenstveno novinarima i novinarkama, jer medijsko izveštavanje i javna svest predstavljaju važan deo sveukupne državne politike sprečavanja nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Vodič je namenjen i svim institucijama koje se na bilo koji način bave ovim društvenim problemom, a s obzirom na rasprostranjenost porodičnog nasilja, koje se dešava nama ili u našem neposrednom okruženju, biće od velike koristi i široj javnosti.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.