Žene rade više, ali manje zarađuju 1Foto: Stanislav Milojković

Dugoročno gledano, ovakav izbor bi možda mogao da doprinese popravljanju položaja žena u našem društvu, ali za sada žene u Srbiji, izuzev onih u politici, i dalje kaskaju za muškarcima kada su u pitanju zarade, ali i stepen zaposlenosti. Kod nas je prema poslednjim podacima zaposleno 38,5 odsto žena i 59,8 odsto muškaraca, a jaz između zarada je na nivou evropskog proseka od 16 odsto u korist muškaraca. S druge strane, žene u Srbiji rade dvostruko više kod kuće od muškaraca, tako da na tom radu koji im nije plaćen provedu nekih 40 dana godišnje.

– Do jaza između muškaraca i žena dolazi upravo zbog toga što se žene zapošljavaju u sektorima koji su mnogo manje plaćeni, jaz je pre svega posledica izbora zanimanja. Tako je i dalje mnogo manje žena u IT sektoru koji je među najplaćenijim – kaže za Danas Danica Todorov, stručnjakinja za rodnu ravnopravnost.

Ona ističe da se žene generacijama unazad opredeljuju više za društvena zanimanja, a mnogo manje za tehnička koja su plaćenija.

– U poslednje vreme imamo situaciju da je sve više žena sa diplomama, čak 60 odsto diplomiranih su žene, ali se one opredeljuju za pravo, ekonomiju, društvene nauke. Osim toga, ima primera, a za jedan i ja znam, gde poslodavac nije želeo da zaposli ženu na mesto mašinskog inženjera – ističe Todorov. Šta je konkretan razlog, ne zna, ali svakako, kako kaže, postoje ubeđenja kod pojedinih poslodavaca da će žene zbog porodičnih obaveza više odsustvovati sa posla.

Todorov tvrdi da je najveći jaz u zaradama upravo u proizvodnim sferama mnogo manji, gotovo nikakav, na primer, u bankarskom sektoru. Ona navodi da situacija u ovoj oblasti stagnira, ali, ipak, ističe da je od pre dve do tri godine prvi put izjednačen broj muškaraca i žena doktora nauka.

Zaposlene žene u Srbiji iako su kvalifikovanije, prema podacima koje je pokazalo istraživanje Fondacije za razvoj ekonomske nauke, manje zarađuju od muškaraca, jer na svakih 100 dinara koje zaradi prosečan zaposleni muškarac, žena zaradi 96,7 dinara.

Međutim, žene su, čak i za iste poslove, pa i za one za koje su više kvalifikovane, plaćene manje ne samo u Srbiji već i zemljama članicama EU. Prema podacima Eurostata, žene su tokom 2015. u EU zarađivale 16,3 odsto manje od muškaraca. Razlika niža od 10 odsto u platama je jedino u Italiji, Luksemburgu, Rumuniji, Belgiji, Poljskoj i Sloveniji, dok je preko 20 odsto u Estoniji, kao i u Češkoj, Nemačkoj, Austriji i UK.

Stopa zaposlenosti muškaraca u EU bila je tokom prošle godine 77,4 odsto, a žena 65,5 odsto. Najveća razlika je među starijima od 50 godina (12,8 odsto), dok je najmanja razlika u platama kod onih između 20 i 24 godine (6 odsto).

Mnogo je razloga za jaz u zaradama između muškaraca i žena, ali kao najčešći se navode ti da je žena posvećenija porodici i da uglavnom one uzimaju plaćeno odsustvo zbog rođenja deteta. U poslednje vreme, sve češće tu ulogu preuzimaju i muškarci. U Nemačkoj, na primer, 34 odsto očeva je tokom prošle godine u proseku provelo više od tri meseca na porodiljskom odsustvu.

Razlike su velike i u odnosu muškaraca i žena koji su sami sebi poslodavci. Tokom 2010, prema podacima Eurostata, bilo je 7,3 miliona preduzetnica, da bi taj broj u narednih šest godina narastao na 7,6 miliona. U istom periodu, dok se sve više žena odlučivalo na korak da same pokrenu biznis, u EU je opadao broj muškaraca vlasnika/direktora firmi. Tako ih je pre šest godina bilo 14,6 miliona, a prošle godine 14,3 miliona.

Kad bismo sabrali vreme koje žene i muškarci provedu na poslu, bilo da je to plaćen rad ili ne, žene provedu više vremena radeći i to 55 sati nedeljno, za razliku od muškaraca koji rade 49 sati u sedmici. Podela posla je različita, na plaćenom muškarci provedu u proseku 39 sati nedeljno, a žene 33 sata, ali je zato na neplaćenim kućnim poslovima žena angažovana u proseku 22 sata nedeljno, za razliku od 10 sati koliko muškarci u proseku provedu na ovakvim poslovima.

Socijalne radnice, prodavačice, istraživačice

Na osnovu istraživanja Glassdoora, baze podataka sa više od pola miliona zaposlenih muškaraca i žena u SAD napravljena je i lista poslova na kojima žene bolje zarađuju od muškaraca. Prve na listi su socijalne radnice, koje prema CNBC zarađuju u proseku 7,8 odsto više od muškaraca, nešto manji jaz je između prodavačica i prodavaca, dok su sa nešto više od šest odsto na trećem mestu žene istraživačice naspram muških kolega. Međutim, i u SAD muškarci generalno više zarađuju, pa tako na svaki dolar koji muškarac zaradi, ženi ide zarada od 78 centi.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.