Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ruzvelt ih u porukama moli da zagarantuju da će se uzdržati od bilo kakvih napada na teriotorije SAD, i da će u narednih deset godina poštovati teritorijalni integritet evropskih država.

U zamenu za to, SAD će učiniti sve što je u njihovoj moći da olakšaju privrednu saradnju sa Nemačkom i Italijom.

Ruzvelt u svom pismu traži zaštitu za gotovo sve evropske zemlje, među kojima je i Jugoslavija, i za nekoliko arapskih zemlja, prenosi Vreme.

“Nadam se da će vaš odgovor dati čovečanstvu razloga da se nada, i da će prestati njegova strahovanja i da će ostati bezbedni za dugi niz godina”, napisao je Ruzvelt u svom pismu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na naslovnoj strani lista Pravda istog datuma najvaljen je nastavak pregovora između predesdnika vlade Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka.

U zagrebačkim političkim krugovima, nastavku razgovora između Cvetkovića i Mačeka pridaje se veliki značaj, a sastanak se očekuje sa velikim interesovanjem, prenosi Pravda 16. aprila 1939. godine.

U današnjem nastavku razgovora trebalo bi da dođe do izmene misli o konkretnim političkim pitanjima, a kako se može zaključiti iz niza analiziranih članaka svi razgovori imaju svhu da pripreme sporazum.

Na zabavnim stranama lista Vreme može se pročitati i priča o nožu kojim je Mioš Obilić ubio Murata, a koji se čuva u muzeju Svete Irene u Istanbulu.

Kako piše novinar Vremena, o nožu u Janičarskom muzeju(kako se još muzej Svete Irene naziva), nema nekih naročitih zapisa, a ni sam direktor muzeja nije posebno upoznat sa ovim eksponatom.

Umesto toga, on je novinaru pokazivao neke predmete koji su vezani sa našom istorijom.

To su bile haljine i oružje Mehmeda Sokolovića, razna odličja Janičara i brojne slike o borbama pred Beogradom, za vreme princa Eugena Savojskog.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi