Nakon EXIT-a sa Petrovaradinske tvrđave odneto oko 50 tona smeća 1Foto: Beta/Dragan Gojić (Arhiva)

Na 23 lokacije na tvrđavi prvi put su postaljeni kontejneri za odlaganje plastičnih čaša, koji su se pokazali kao dobro rešenje i motivacija posetioca fesetivala za podizanje svesti o zaštiti životne sredine. Sva četiri festivalska dana ovi kontejenri su bili prepuni plastičnih čaša.

Za potrebe održavanja čistoće pre, u toku i posle Egzita, samo na Petrovaradinskoj tvrđavi, podgrađu i keju, aktivno je radilo 100 radnika ovog preduzeća, dok je neposredno ili posredno, u kompletnoj organizaciji posla, bilo uključeno oko 150 zaposlenih u Čistoći.

NJihov posao završetkom Egzita nije gotov, naglašavaju iz ovog preduzeća. U narednim danima sledi vraćanje prostora na kojem se održavao festival u prvobitno stanje, nakon što se razmontiraju i otpreme elementi svih bina sa Tvrđave.

„Čistoća“ je imala i pomoć, jer je nakon Kragujevca i Kraljeva, Eko tim SBB fondacije stigao juče u Novi Sad gde je, u saradnji sa javno-komunalnim preduzećem „Čistoća“ i uz podršku članova udruženja „Čepom do osmeha“ očistio prostor oko Petrovaradinske tvrđave.

„ Zbog prirodno veće frekvencije ljudi ukazano je na potrebu za dodatnim angažovanjem Eko tima. Značaj kampanje naširoko je prepoznat u javnosti, zbog izuzetnih rezultata i doprinosa boljem i zdravijem životu građana, što je bio dodatni motiv da i ove godine nastavimo uz poruku da jedino dugoročnim aktivnostima i zajedničkim angažovanjem možemo da dođemo do krajnjeg cilja, a to je čistija i zdravija Srbija, izjavio je Željko Sekulić, SBB, rukovodilac odeljenja za D2D kanal prodaje i zahvalio se Čistoći i članovima udruženja „Čepom do osmeha“ na saradnji.

Danijela Jankov, rukovodilac službe javne higijene JKP Novi Sad kaže da je jučerašnje zajedničko čišćenje zapravo širenje ekološke svesti i poruka koju treba poslati građanima. Vanja Petković, predsednica udruženja „Čepom do osmeha“ kaže da je na ovoj akciji bilo 30 volontera, koji su od šest sati ujutru čistili Petrovaradinsku tvrđavu