Foto: Fonet/Božidar Petrović

On je napomenuo da je spreman da se prekontroliše poslovanje Poverenika.

Kabinet Poverenika je saopštio da ne želi da se osvrće na „prostakluke, imenovanom poslaniku inače svojstvene, niti na njegove motive, ali mora da reaguje na neistine koje je izneo Rističević da su Poverenik i Zaštitnik „navodno od Velike Britanije dobili 80.000 eura“ i ko zna kako ih podelili, „pa su od tada protivnici Vlade Srbije“.

Insinuacije se odnose na projekat koji je uz finansijske donacije britanske i holandske ambasade Poverenik realizovao pre gotovo četiri godine i u okviru koga nijedan jedini dinar nije isplaćen ni Povereniku, ni Zaštitniku građana, niti bilo kome od zaposlenih u institucijama koje predstavljaju, navodi se u saopštenju.

Radi se o projektu „Zaštita uzbunjivača u Srbiji“ koji je podrazumevao višemesečni angažman velikog broja ljudi i veliki broj aktivnosti na istraživanju odnosa prema uzbunjivačima, na afirmaciji potrebe njihove zaštite i konačno na izradi modela Zakona o zaštiti uzbunjivača koji Srbija tada nije imala.

Projekat je realizovan veoma uspešno, ne samo po oceni donatora nego i niza nezavisnih eksperata i međunarodna, globalna mreža Transparency International zbog toga je zatražila od Poverenika da joj projekat stavi na raspolaganje, što je i učinjeno, ističe se u saopštenju.

Model zakona stavljen je na raspolaganje Vladi Srbije odnosno Ministarstvu pravde, ali su se oni opredelili da sredstvima iz budžeta finansiraju pripremu drugog modela, što je dve godine kasnije rezultiralo i usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača, podseća kabinet Poverenika.

Za realizaciju projekta oba donatora su stavili na raspolaganje ukupno 94.330,25 evra.

Poverenik nije povukao sva raspoloživa sredstva, nego niži iznos od 80.330,79 evra, a ni povučena sredstva nisu utrošena u celosti, pa je iznos od 3.667,69 evra vraćen donatorima.

„Nemam nikakvu želju da se bavim poslanikom Rističevićem, to je degutantno budući da se čak i u atmosferi naše javne scene, doslovno zatrovane prostaklukom, agresivnošću i lažima, on izdvaja, po zlu naravno“, ukazao je Šabić.

„Javnosti radi osećam obavezu da ga podržim u ideji da se prekontroliše poslovanje Poverenika. Shodno tome, nezavisno od toga što je izveštaj o utrošku finansijskih sredstava na projektu dostupan na veb sajtu Poverenika, javno pozivam budžetsku inspekciju, DRI ili bilo kog novinara ili građanina, svakog zainteresovanog da zatraži bilo koju informaciju ili finansijski dokument vezan za projekat o kome je reč, i garantujem da će ga dobiti“, poručio je Šabić.

„Poziv se posebno odnosi na imenovanog poslanika. A za uzvrat ga pozivam, takođe javnosti radi, ne očekujući naravno da se odazove na poziv, da joj pokuša objasniti zašto je srpsko pravosuđe nemoćno da izigranim poveriocima omogući naplatu višemilionskih potraživanja od firmi Rističević Family, Seljak Zeka Company, Lischenberg Group“, naglasio je Šabić.

„Kakav je njegov odnos s tim firmama, zašto su drugi državni organi nemoćni da od njih naplate desetine miliona poreza utajenog na štetu Srbije, te zašto tužilaštva ne uspevaju da procesuiraju i efektuiraju niz krivičnih prijava koje su tim povodom podnete“, zaključio je Šabić.